Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέρχεται σήμερα για να καταδικάσει το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του Ιούλη του 1974. Αυτό γίνεται υπό το βάρος της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε τον τόπο μας την περασμένη Δευτέρα. Από το βήμα της Βουλής εκφράζω ξανά τη βαθιά θλίψη και οδύνη του ΑΚΕΛ για τον αδόκητο χαμό συνανθρώπων μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες τους. Απαίτηση και στόχος μας είναι να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν. Σ΄αυτό το θέμα είμαστε αμετακίνητοι και απαιτητικοί. Μόνο με την αποκάλυψη της αλήθειας θα βρουν ανάπαυση οι ψυχές των αδικοχαμένων ηρώων. Να ληφθούν μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων.
Μήνας πένθους ήταν και ο Ιούλης του 1974. Τότε που αποφασίστηκε ότι η δημοκρατία στην Κύπρο έπρεπε να στραγγαλιστεί, γιατί η λειτουργία της ήταν εμπόδιο στα αντικυπριακά σχέδια των εχθρών της. Τότε που αποφασίστηκε να σταλεί ο κυπριακός λαός στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί ήθελε να ζήσει ενωμένος, κυρίαρχος και ελεύθερος. Τότε που αποφασίστηκε ότι η Κύπρος έπρεπε να αλυσοδεθεί και να υποταχθεί στα ξένα συμφέροντα.
Δεν φτάσαμε τυχαία στη συμφορά του Ιούλη του 1974. Το πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα στον τούρκο εισβολέα δεν ήταν μια αυθόρμητη ενέργεια, ούτε μια άφρων πράξη όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε. Ήταν το αποκορύφωμα συνομωσίας που σχεδιαζόταν για καιρό εντός και εκτός Κύπρου.
Η πολιτική, στρατιωτική, οργανωτική και ιδεολογική προετοιμασία του πραξικοπήματος είχε ξεκινήσει χρόνια πριν από το 1974. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η αδέσμευτη πολιτική που ακολουθούσε, ήταν σοβαρό εμπόδιο για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, όπως επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι θέσεις και οι προθέσεις τους είχαν εκφραστεί μια δεκαετία πριν∙ όταν το 1964 ο Άτσεσον, εμπνευστής του περίφημου διχοτομικού σχεδίου δήλωνε «η καλύτερη λύση για το πρόβλημα της Κύπρου είναι η διχοτόμηση. Και σας λέγω πως αν είχα στη διάθεση μου τον έκτο στόλο θα μπορούσα να το λύσω ακόμα και αύριο». Αυτή ήταν η καλύτερη λύση για τα μεγάλα συμφέροντα. Και είναι τραγική ειρωνεία που σήμερα, υπάρχουν φωνές, τάχατε πατριωτικές, που είτε υποβάλλουν με τις θέσεις τους, είτε υπονοούν ότι η ιδανικότερη λύση, είναι αυτό που επιθυμούσαν οι εχθροί από τότε της Κύπρου.
Όπως κατέδειξε και το Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, τα ξένα κέντρα αναζητούσαν κάθε τρόπο για να επιβάλουν τα συμφέροντα τους. Δεν θα κατάφερναν όμως να υποσκάψουν την Κυπριακή Δημοκρατία αν δεν είχαν ως σύμμαχους και συνεργάτες την ελλαδική Χούντα. Δεν θα τα κατάφερναν αν δεν ενθαρρύνονταν οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Κυρίως όμως, κανένας από όλους αυτούς, δεν θα μπορούσε να υλοποιούσε τα σχέδια του, αν δεν υπήρχαν Κύπριοι έτοιμοι να τα εκτελέσουν.
Η Χούντα των συνταγματαρχών, η δεξιά και η ακροδεξιά της Κύπρου δρώντας με την υποστήριξη του παρακράτους τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία, κατέτρωγαν σαν σαράκι την προοπτική του λαού μας να ζήσει μονιασμένος, ανεξάρτητος και κυρίαρχος. Η διάβρωση του κράτους, η εθνικιστική προπαγάνδα σε στρατόπεδα και σε σχολεία, οι δολοφονίες, οι ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών, οι ενέδρες, οι απαγωγές, οι κλοπές οπλισμού, τα εγκλήματα και οι παρανομίες που γίνονταν από την ακροδεξιά προετοίμαζαν το έδαφος για την κορύφωση της προδοσίας. Οι απόπειρες εναντίον της ζωής του Μακαρίου διαδέχονταν η μια την άλλη.
Όπως επιβεβαίωσαν οι καταθέσεις των πρωταγωνιστών των γεγονότων στην Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου, ήταν όλες συντονισμένες από το χουντικό Δημήτρη Παπαποστόλου αλλά και τον ίδιο τον τ. Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, ο οποίος μάλιστα διέθετε και τον κατάλληλο οπλισμό.
Τελικά, η ακροδεξιά έπαιξε το ρόλο που της έταξαν οι εχθροί της Κύπρου. Τα πραξικοπηματικά σχέδια είχαν καταστρωθεί από καιρό. Σχέδιο Ερμής, Σφενδόνη, Απόλλων, Γρόνθος, Τυφών, Ανταπόδοσις. Τελευταίο, το σχέδιο Νίκη που, όπως αναφέρει το Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, εκπόνησε ο ίδιος ο Γρίβας. Έτσι, οι δήθεν υπερπατριώτες, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη καταστροφή στον τόπο.
Το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ άνοιξε το δρόμο για την εισβολή του 1974. Η Τουρκία, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο. Η Χούντα των Αθηνών κατέρρευσε υπό το βάρος του εγκλήματος στην Κύπρο, αλλά το κακό για την πατρίδα μας είχε ήδη συντελεστεί. Θάνατος, ξεριζωμός, προσφυγιά και κατοχή. Εδώ και 37 χρόνια ο τόπος μας στενάζει κάτω από τα κατοχικά συρματοπλέγματα. Εδώ και 37 χρόνια ο λαός μας ζει με την ελπίδα της λύτρωσης, της απαλλαγής από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, της απελευθέρωσης και της επανένωσης.
Για μια ακόμα φορά καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής και της συνείδησης μας το φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την κατοχή, τον ξεριζωμό, τον εποικισμό την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και το σφετερισμό των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων.
Ως ΑΚΕΛ δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι μόνο η λύση του Κυπριακού, μόνο η επανένωση του τόπου και του λαού μας θα δικαιώσει την ηρωική θυσία όσων υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Μόνο αυτή θα επιτρέψει στο λαό μας, στις επόμενες γενιές να έχουν μέλλον.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εργάζεται αδιάκοπα προκειμένου να πετύχει δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως τη συμφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μετά τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής. Λύση που οδηγεί σε ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Λύση που θα επανενώνει τον τόπο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού.
Δυστυχώς σήμερα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν την εξέλιξη που θα ευχόμασταν. Αναμφισβήτητα η ανάδειξη του κ. Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δυσκόλεψε τις προσπάθειες. Η διχοτομική ρητορική και λογική που επικαλείται, δεν επιτρέπουν στις συνομιλίες να προχωρήσουν εποικοδομητικά. Παρόλα αυτά, παραμένουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία και στην ουσία της γιατί είναι η μοναδικά σωστή επιλογή.
Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τη συνεπή και πατριωτική πολιτική του Προέδρου Χριστόφια. Είναι διαχρονική μας πεποίθηση ότι μόνο αν στηριχτούμε στο δίκαιο της υπόθεσης μας και στα όσα διαχρονικά συμφωνήσαμε με τη διεθνή και με την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορέσουμε να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτό οφείλουμε να πράξουμε. Να οικοδομήσουμε την ενότητα της πολιτικής ηγεσίας και του λαού, στη βάση κοινών αρχών και στόχων.
Το τραγικό συμβάν της 11ης του Ιούλη έχει επιβαρύνει σημαντικά τα προβλήματα που υπήρχαν στην οικονομία του τόπου μας. Πριν από αυτό, τα πολιτικά κόμματα καταβάλλαμε προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικής βάσης. Εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση κοινής συνισταμένης που θα βοηθούσε τη χώρα μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις άμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές της ανάγκες.
Η έκρηξη και ο άδικος χαμός των ηρώων μας δεν πρέπει να αφεθούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια για συναίνεση. Αντιθέτως χρειάζεται να την ενισχύσουν ακόμα περισσότερο. Είναι χρέος μας και έναντι τους να λειτουργήσουμε όσο πιο συναινετικά και συλλογικά μπορούμε.
Ας μην επιτρέψουμε σε άλλες σκοπιμότητες να επικρατήσουν. Ας θέσουμε το συμφέρον της Κύπρου, πάνω από κάθετι άλλο, ας δώσουμε τα χέρια και ας συνεργαστούμε για το ξεπέρασμα των οικονομικών δυσκολιών.
Το ίδιο συναινετικά και συλλογικά χρειάζεται να λειτουργήσουμε και σε ότι αφορά το ξεπέρασμα των άλλων δυσκολιών που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της δολοφονικής έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων. Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέτοιες μέρες η αναφορά και μόνο στην ιστορική πραγματικότητα προκαλεί αντιδράσεις και κατηγορείται ότι πλήττει την ενότητα. Η δική μας θέση είναι ότι η ενότητα δεν έρχεται με τη λήθη. Αντιθέτως η ενότητα έρχεται με την υπόμνηση των όσων έγιναν, με στόχο την άντληση σωστών διδαγμάτων από τα γεγονότα.
Γι΄αυτό θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του τόπου ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων, να επικεντρωθεί σε στόχους ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους, αλλιώς το μόνο που θα πετύχουμε θαναι η οριστικοποίηση των δεδομένων μας κατοχής. Κάτι τέτοιο, θα χαρίσει στο άδικο μας αγώνες και μας θυσίες του λαού μας. Δεν δικαιούμαστε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Αναγκαίος είναι και ο κοινός μας αγώνας με την προοδευτική μερίδα των τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας. Αναγκαία είναι και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η διεθνοποίηση του Κυπριακού εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να φτάσουμε σε λύση. Αναγκαίο είναι να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον των παιδιών μας δεν θα υποθηκευτεί σε μόνιμους κινδύνους, αλλά θα χτιστεί στα γερά θεμέλια μας ειρήνης και μας αδελφοσύνης του λαού μας.
15 Ιουλίου 2011