Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1981 και από το 2001 γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Ως ΕΔΟΝ, με αφορμή την επέτειο αυτή, επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά την προσήλωσή μας στα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας των λαών και του διεθνισμού.

Ενώ η διεθνής κοινότητα «γιορτάζει» με ανακοινώσεις και διακηρύξεις τη σημερινή επέτειο, η ειρήνη σε κάθε γωνιά του πλανήτη αμφισβητείται, και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης εντείνεται καθημερινά. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες και οι επιπτώσεις του επηρεάζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στην Αφρική καταμετρούνται 8 πραξικοπήματα μόνο τους τελευταίους μήνες. Στη Μέση Ανατολή η αιματοχυσία συνεχίζεται ασταμάτητα εδώ και χρόνια. Στην Κύπρο η κατοχή συνεχίζεται, δημιουργούνται νέα τετελεσμένα, και ο κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης του νησιού μας είναι πιο ορατός από ποτέ.

Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί ο ιμπεριαλισμός, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στο όνομα δήθεν της πάταξης της τρομοκρατίας, η κυριαρχία, η ασυδοσία και η επιθετικότητα των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους – με την ανοχή και την ατιμωρησία της διεθνούς κοινότητας - η ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θέτουν ακόμη πιο επιτακτικά μπροστά μας την ανάγκη να επιτείνουμε την αντιιμπεριαλιστική μας πάλη, τον διαρκή αγώνα μας για ειρήνη.

Η παγκόσμια και διαρκής ειρήνη παραμένει για εμάς πρωταρχικός στόχος και βασικό ζητούμενο. Η επί 49 χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή, διατηρεί ανολοκλήρωτο το όραμα για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη, όπου ο λαός μας θα ζει αδελφωμένος και μαζί θα χτίζει το μέλλον του. Παράλληλα, ως ΕΔΟΝ, εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς  που μάχονται για την ειρήνη στο δικό τους τόπο. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η επικράτηση της διαρκούς παγκόσμιας ειρήνης μπορεί να έρθει μόνο με την κοινή πάλη των λαών και την ολοκληρωτική ήττα του ιμπεριαλισμού.

 

21 Σεπτεμβρίου 2023

Γραφείο Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.