Η ΕΔΟΝ για την Β' Φάση της Τουρκικής Εισβολής

Στις 14 Αυγούστου του 1974 ολοκληρώνεται το ιμπεριαλιστικό έγκλημα, για την τελική εδαφική κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Τουρκικό Αττίλα.

Ως Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την 49η μαύρη επέτειο της Β’ φάσης της Τουρκικής Εισβολής η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Καρπασίας και άλλων περιοχών της Μεσαορίας και ολοκλήρωσε την εφαρμογή του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού για διχοτόμηση της Κύπρου λίγες μέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών  με την εδώ ΕΟΚΑ Β’ στις 15 Ιουλίου και την Τουρκική Εισβολή στις 20 Ιουλίου.  Η Β' φάση της Τουρκικής Εισβολής παραβίασε σχετικά ψηϕίσματα του ΟΗΕ και τερμάτισε οριστικά τις τότε ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

Σχεδόν 5 δεκαετίες έχουν συμπληρωθεί από εκείνο το μαύρο καλοκαίρι και ακόμα το όραμα για μια Κύπρο ειρηνική, λεύτερη και  επανενωμένη δεν έχει εκπληρωθεί. Τα χωριά και οι πόλεις μας παραμένουν σκλαβωμένα. Η κοσμοπολίτικη Αμμόχωστος, με τις χρυσές τις αμμουδιές, στολίδι της Μεσογείου εκείνη την εποχή, πέφτει αμαχητί. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, Ερντογάν και Τατάρ, παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, για επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, με το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων. Με αυτό τον τρόπο, η διχοτόμηση είναι προ των πυλών και ορατή όσο ποτέ άλλοτε.


Την ίδια ώρα, ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε  τη στασιμότητα η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία που άφησαν κυρίως εκτεθειμένη τη δική μας πλευρά, δυστυχώς δεν υπήρξε ακόμα σοβαρή προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων και από τις δυο κοινότητες. Οι εξελίξεις είναι οι πλέον αρνητικές και αυτό αποτελεί την πικρή αλήθεια. Στο ερώτημα για το πως να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, η απάντηση είναι η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Να επαναρχίσουν δηλαδή οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη, κοινή πατρίδα για όλα τα παιδιά της.

Η ΕΔΟΝ υπήρξε και παραμένει προσηλωμένη και συνεπής  δύναμη στην υπόθεση της λύσης. Στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό, για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, πατρίδας όλων των Κυπρίων Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων.  Λύση στα πλαίσια του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 77’-79’, λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του κατοίκων του νησιού, τη μια και μοναδική κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και λύση όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε όλοι θέση και ρόλο να διαδραματίσουμε.

Με αφορμή τη 49η επέτειο της δεύτερης εισβολής του Αττίλα, η ΕΔΟΝ καλεί το λαό μας και ιδιαίτερα την κυπριακή νεολαία σε συστράτευση ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Αποτίνει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για να σώσουν  τον τόπο, στους  πρόσφυγες, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/08/2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.