Δικαιώθηκαν αγώνες χρόνων

Ως ΕΔΟΝ χαιρετίζουμε την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων που μόλις χθες ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Με τις ψήφους όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ, πέρασε ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/ιών. Με την υπερψήφιση του νέου τρόπου αξιολόγησης, το αντιπαιδαγωγικό έγκλημα που ακούει στο όνομα Εξετάσεις Τετραμήνων αποτελεί παρελθόν.

Οι αγώνες που έδωσε το οργανωμένο μαθητικό κίνημα και όσοι σταδιακά εντέλει πείστηκαν να συμπορευτούν μαζί του, εντός και εκτός Βουλής, είχαν επιτέλους θετικό αντίκρισμα. Οι αγώνες αυτοί, με πρωτοστάτη την ΠΣΕΜ απέδειξαν εμφαντικά ότι η οργανωμένη, μαζική, συνεπής και πολυεπίπεδη δράση φέρνει αποτελέσματα. Και αυτό είναι και το καλύτερο μάθημα που μας δίδαξαν με τη στάση τους οι μαθητές και μαθήτριες της ΠΕΟΜ που ηγήθηκαν αυτών των αγώνων. Οι οργανωμένοι μαθητές και οι μαθήτριες, μας έδειξαν  τον δρόμο,  υπενθυμίζοντας σε ολόκληρη την κοινωνία ότι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δε δίνονται.

Ως ΕΔΟΝ, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΠΕΟΜ, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση των σχολείων και των παιδαγωγικών μεθόδων. Όραμα μας είναι ένα δημόσιο σχολείο στο επίκεντρο του οποίου να βρίσκονται οι μαθητές, μαθήτριες και οι πραγματικές τους ανάγκες. Ένα σχολείο που να αντιπαλεύει τις ανισότητες και να δίνει ευκαιρίες μόρφωσης σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους. Η ΕΔΟΝ θα παραμείνει συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης του οργανωμένου μαθητικού κινήματος και της ΠΣΕΜ, όπως πράττουμε από την στιγμή ίδρυσης του.

Η μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικά κέντρα και η κατά συνέπεια ανάλωση των μαθητών σε ένα εξοντωτικό κυνήγι βαθμών, ήταν σοβαρό πισωγύρισμα για την ποιότητα εκπαίδευσης που λάμβαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης. Η ετσιθελική, μονόπλευρη, σχεδόν εμμονική στάση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να επιμένει χωρίς διαβούλευση πάνω σε ένα αναχρονιστικό θεσμό όπως αυτόν των τετραμήνων, έγινε εις βάρος της καλλιέργειας κριτικής σκέψης και της ολόπλευρης μόρφωσης και αγωγής που στη δική μας αντίληψη είναι απαραίτητα εφόδια για τον κάθε άνθρωπο.

Η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέχρι την ολική μετατροπή του σχολείου σε δημοκρατικό και ανθρώπινο, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

 

Μαθητικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

30.06.2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.