Η ΕΔΟΝ για την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου

 Σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση έναντι ανήλικης. Η απόφαση του δικαστηρίου ταρακουνά πατριαρχικές νοοτροπίες και αντιλήψεις οι οποίες είναι καλά εδραιωμένες στην κυπριακή πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης, η δικαστής ανέδειξε για πρώτη φορά σε δικαστική αίθουσα πως η ισχύς της εκκλησίας, και κατ’ επέκταση η ισχύς του θύτη έναντι του θύματος, λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για προσφυγή σε καταγγελία. Η απόφαση επίσης λαμβάνει ταξικές διαστάσεις καθότι το θύμα ήταν ανήλικη προερχόμενη από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα γεγονός που την καθιστούσε σε δυσμενέστερη θέση από τον θύτη ο οποίος βρισκόταν σε θέση ισχύος. Ακόμη, το γεγονός ότι η καταγγέλλουσα δικαιώθηκε σήμερα, αντικρούει τις απόψεις εκείνες που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα θύματα που καταγγέλλουν μετά από χρόνια.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει πως μόνο όταν οι θεσμοί και το κράτος λειτουργούν υποστηρικτικά προς τα θύματα δημιουργείται το ασφαλές περιβάλλον που χρειάζεται ώστε να προβαίνουν σε καταγγελία.

 

Γραφείο Ισότητας και Ισοτιμίας Κ.Σ. ΕΔΟΝ

15 Μαΐου 2023

© 2024 EDON. All Rights Reserved.