Η ΕΔΟΝ για την 9η Μαΐου – Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Συμπληρώνονται φέτος 78 χρόνια από την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Στις 9 του Μάη οι λαοί γιορτάζουν και τιμούν τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών ενάντια στον χιτλεροφασισμό, που σηματοδοτείται από την υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγησης από τους ναζί στις 9 Μαΐου το 1945. Την μεγαλύτερη συμβολή στην αντιφασιστική νίκη την είχε η σοβιετική ένωση, η οποία ηγήθηκε αυτής της μεγάλης αντίστασης των λαών, έχοντας και τις μεγαλύτερες απώλειες με πάνω 20 εκατομμύρια νεκρούς.

Δεν ξεχνάμε και τιμούμε τους χιλιάδες Κύπριους εθελοντές, που έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία του πολέμου. Περηφάνια στην Ιστορία του Κόμματος των εργαζομένων και της Κύπρου αποτελεί η ιστορική απόφαση του ΑΚΕΛ τη 16η Ιουνίου 1943, για ενίσχυση της παγκόσμιας αντιφασιστικής κινητοποίησης της ανθρωπότητας κατά του χιτλεροφασισμού. Έντεκα από τα 17 μέλη της Κ.Ε. και εκατοντάδες από τα μέλη του κόμματος, μαζί με χιλιάδες άλλους Κύπριους έτρεξαν να καταταχθούν εθελοντικά στον αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού.

Η ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της διαχρονικής αντικομουνιστικής πολιτικής της, για να καταφέρει να φέρει ανάποδα την ιστορία και στα δικά της μέτρα, έχει ορίσει την 9η Μαΐου ως δήθεν «Μέρα της ΕΕ». Αυτή η επιχείρηση έχει να κάνει ξεκάθαρα με παραχάραξη της πραγματικής Ιστορίας, από αυτούς που μόνο τους μέλημα είναι να εξασφαλίσουν ότι οι λαοί θα ξεχάσουν ή δεν θα μάθουν, το ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Η νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού και η τελική συντριβή του ναζισμού κατέστη δυνατή, χάρη στα πλεονεκτήματα του σοσιαλιστικού συστήματος, του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας,  της δύναμη των εργατών. Ήταν αυτά τα πλεονεκτήματα που επέτρεψαν στην ΕΣΣΔ να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν ισχυρό Κόκκινο Στρατό.

*«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από όσα μπορεί ποτέ να ξεπληρώσει»

Ως ΕΔΟΝ συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον φασισμό, συνεχίζοντας να παλεύουμε ενάντια στη ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό-σοβινισμό και στους νεοφασίστες του σήμερα. Η φλόγα της αντιφασιστικής νίκης παραμένει άσβεστη. Ζητώ η αντιφασιστική νίκη των Λαών! Ζήτω ο Κόκκινος Στρατός!

* Έρνεστ Χεμινγουέι

Μορφωτικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
09.05.2023

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.