Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, που καθιερώθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ, υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα συνεχούς αγώνα για διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής συνείδησης στην κοινωνία μας.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, ανά το παγκόσμιο, παραμένουμε θεατές σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, περιβαλλοντικές συμφωνίες που αθετούνται λόγω πανδημίας, συνεχής εκμετάλλευσης πόρων και εποχές ακρίβειας, γεωπολιτικά συμφέροντα, «πράσινη» ανάπτυξη που σκοπό έχουν τη συσσώρευση του πλούτου στα χέρια των λίγων. Το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο πολυεθνικών και εταιρειών κολοσσών, ως μια δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών και απόρριψης αποβλήτων αλλά και ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων.

Στην Κύπρο του 21ου αιώνα τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πλέον ορατά με κύριες αιτίες την άναρχη ανάπτυξη, την εξασφάλιση συμφερόντων εταιρειών αλλά και την απουσία -για δεκαετίες- σωστής και ολοκληρωμένης κρατικής πολιτικής. Σήμερα, πληρώνουμε την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος, των δασών και των ακτογραμμών μας, τις κραυγαλέες προχειρότητες, τις αυθαιρεσίες και συναλλαγές στα έργα, όπου κυριάρχησε η νοοτροπία της κερδοσκοπίας.

Ως ΕΔΟΝ, επιδιώκουμε την καλλιέργεια περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών και τη προστασία του περιβάλλοντος. Για εμάς, ο αγώνας για επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων, είναι άμεσα συνυφασμένος με τον κοινωνικό αγώνα για δικαιότερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία.


Γραφείο Περιβάλλοντος
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
05/06/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.