Η ΕΔΟΝ για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης του αναλφαβητισμού

Η 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. Στόχος πρέπει να είναι η πρόσβαση των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα παιδιά όλου του κόσμου έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα ένταξης τους στην εκπαίδευση. Χρειάζεται όμως να έχουν και την ευκαιρία να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στη μόρφωση. Όταν η οικογένεια ενός παιδιού δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα απολύτως απαραίτητα, αναπόφευκτα η εκπαίδευση θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα αφού δεν αποτελεί προτεραιότητα στον αγώνα για επιβίωση. Γι’ αυτό και τα μεγαλύτερα ποσοστά αναλφαβητισμού βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική και συγκεκριμένα στις τους περιοχές με το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Πάνω από 100 εκ. νέοι κάτω των 24 σε όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι.

Την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστές κομπάζουν για τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που δαπάνησαν για να αυξήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ, στο εσωτερικό των χωρών τους ένα παιδί δεν μπορεί να καταλάβει τι διαβάζει σε μια ταμπέλα, δεν ξέρει την ιστορία της χώρας του ή πως να διαβάζει την ώρα. Η κατασπατάληση τόσων ζωτικών πόρων είναι σύμφυτοί με το σύστημα του καπιταλισμού.

Για την ΕΔΟΝ η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο. Για άλλη μια χρονιά, η 8η Σεπτεμβρίου μας βρίσκει να παλεύουμε για  Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.  Για ακόμα ένα Σεπτέμβρη ξεκινούμε τη σχολική χρονιά έτοιμοι να σταθούμε απέναντι σε κάθε επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στο εκπαιδευτικό σύστημα και την παιδεία ευρύτερα . Γιατί για εμάς, η μόρφωση δεν είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

08/09/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.