Η ΕΔΟΝ για την έναρξη της ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς

Η ΕΔΟΝ εύχεται καλή ακαδημαϊκή και σχολική χρονιά στους φοιτητές, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Δυστυχώς ο τελευταίος ενάμισι χρόνος, υπήρξε ιδιαίτερα προβληματικός, τόσο για τους μαθητές/τριες καθώς όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Οι τελευταίες δύο σχολικές χρονιές, όπου η πανδημία επηρεάζει την καθημερινότητα των μαθητών, ήταν εμφανές η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από πλευράς αρμοδίων, για να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτήν. Η παντελής αδυναμία οργάνωσης δεν είναι αποκομμένη από τη συνολική φιλοσοφία των κυβερνώντων, που αφήνει το δημόσιο σχολείο να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες και την ανάγκη εκσυγχρονισμού.

Οι νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, χτυπούν ανελέητα μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, που μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση βρέθηκαν εκτεθειμένοι. Ως ΕΔΟΝ, εδώ και χρόνια προειδοποιούμε για τις συνέπειες των πολιτικών αυτών και διατυπώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της παιδείας στον τόπο μας. Εδώ και χρόνια κάνουμε λόγο για την ανάγκη εισαγωγής νέων μεθόδων διδασκαλίας, για έγκαιρη και επαρκή στελέχωση από εκπαιδευτικούς, μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, υλικοτεχνική ανάπτυξη των σχολικών μονάδων και εξοπλισμό των μαθητών με όλα τα απαραίτητα χωρίς να επιβαρύνονται με επιπρόσθετο οικονομικό κόστος.

Δυστυχώς όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την μανία της κυβέρνησης να μετατρέψει τα σχολεία σε μεγάλα εξεταστικά κέντρα, απομακρύνει τα σχολεία από την πραγματική κατάκτηση της γνώσης, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και τη διαμόρφωση των αξιών και των αρχών που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη κοινωνία. Οι κυβερνώντες, όχι απλά σφύριζαν αδιάφορα αλλά έσπρωχναν τα πράγματα προς την αντίθετη κατάσταση.

Τα αποτελέσματα των πρόχειρων πολιτικών της κυβέρνησης, τα θερίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι φοιτητές. Τα ποσοστά της σχολικής «αποτυχίας» και των χαμηλών επιδόσεων, έρχονται κάθε χρόνο να το επιβεβαιώσουν. Ειδικά μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η ανάγκη για αντίσταση και οργανωμένη διεκδίκηση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Ως ΕΔΟΝ, απευθύνουμε κάλεσμα σε μαθητές και φοιτητές να είναι έτοιμοι για νέες μάχες και νέους αγώνες.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

07/09/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.