Η ΕΔΟΝ για τη μαύρη επέτειο της Β' φάσης της τουρκικής εισβολής

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την 47η μαύρη επέτειο της Β’ φάσης της Τουρκικής Εισβολής η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Καρπασίας και άλλων περιοχών της Μεσαορίας και ολοκλήρωσε την εφαρμογή του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού για διχοτόμηση της Κύπρου.

Το δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα του μαύρου Ιούλη του 1974 που σχεδιάστηκε στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, άρχισε από το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και τελείωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο, με την Β’ φάση της τουρκικής εισβολής στο νησί στις 14 Αυγούστου του 1974.

Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν πέντε δεκαετίες από εκείνο το μαύρο καλοκαίρι και ακόμα το όραμα για μια Κύπρο ειρηνική, λεύτερη και  επανενωμένη δεν έχει εκπληρωθεί. Τα χωριά και οι πόλεις μας παραμένουν σκλαβωμένα. Ο λαος μας μοιρασμένος.  Η πόλη της Αμμοχώστου άδεια και βουβή και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για επιστροφή της ανεφάρμοστα. Είναι ασήκωτες οι ευθύνες σε όσους άνοιξαν τις πόρτες στον Αττίλα. Η προδοσία δεν μπορεί να διαγραφεί απο την ιστορική μνήμη. Για αυτό θα φροντίσουμε και εμείς.

Την ίδια ώρα, ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε τη στασιμότητα η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και επαναλαμβάνουμε πως αυτή καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να συνεχίσει και να εντείνει τα διαβήματα της ώστε να υπάρξει από μέρους της διεθνούς κοινότητας σαφής και ουσιαστική καταδίκη των τουρκικών εξαγγελιών σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αυτά όμως δεν μπορεί να είναι αρκετά από μόνα τους. Οι αρνητικές εξέλιξεις φέρνουν όλο και πιο κοντά την παγίωση των τετελεσμένων της  εισβολής και της κατοχής, καθώς και την οριστική διχοτόμηση του νησιού. Γι’ αυτό η ελπίδα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή, μακριά από αφοριστικές και γενικόλογες προσεγγίσεις και με πρωτοβουλίες τέτοιες που να ανοίγουν τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η ΕΔΟΝ υπήρξε και παραμένει προσηλωμένη και συνεπής  δύναμη στην υπόθεση της λύσης. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε όλοι θέση και ρόλο να διαδραματίσουμε. Η ΕΔΟΝ καλεί τους νέους όλης της Κύπρου, να μην χάσουμε την ελπίδα και να διατηρήσουμε ζωντανό τον πόθο για απελευθέρωση κι επανένωση. Άλλωστε δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι η παρούσα κατάσταση δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι το μέλλον μας σε αυτό το νησί, καθώς ο συμβιβασμός με τη διχοτόμηση είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/8/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.