1η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ και το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων τιμούν για ακόμα μια φορά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως  ημέρα του παιδιού και είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι τα παιδιά έχουν δικαιώματα,  αλλά  και την υποχρέωση που έχουμε εμείς ως ενήλικες, ως κοινωνία  αλλά και ως κράτος απέναντι τους.  Για την ΕΔΟΝ το παιδί βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτεραιότητες της. Η προσφορά της Οργάνωσης στο παιδί, ο αγώνας που δίνει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του είναι διαχρονικός.

Το παιδί αποτελεί μια ευαίσθητη και ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως η ελευθερία, η  βασική εκπαίδευση, η υγεία, η ψυχαγωγία και ο ελεύθερος-προσωπικός χρόνος καταπατούνται.

 Όλα αυτά είναι απόρροια  του συστήματος που ζούμε. Πολλά παιδιά  αναγκάζονται να ζουν και να δουλεύουν παράνομα σε άθλιες και ανθυγιεινές  συνθήκες με αποτέλεσμα να βλάπτεται η σωματική, πνευματική, ψυχική και ηθική τους ανάπτυξη και υγεία.

Η μόρφωση και η βασική εκπαίδευση των παιδιών ενώ στις μέρες μας έχει αναγνωριστεί και θεσπιστεί ως ένα βασικό δικαίωμα του παιδιού, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να ισχύει σε απόλυτο βαθμό.

Στην Κύπρο έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου όσο αφορά τα δικαιώματα του παιδιού. Μέσα από πολλούς αγώνες το παιδί έχει κερδίσει το δικαίωμα του στην μόρφωση, την υγεία, την φροντίδα, τη στέγη και την τροφή. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια μέχρι όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν πλήρως όλα τους τα δικαιώματα. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τα Κυπριόπουλα στερούνται ένα πολύ βασικό τους δικαίωμα, να ζούνε σε μία πατρίδα ελεύθερη, όπου θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και  ασφαλισμένα. Στην σημερινή κοινωνία οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιδί είναι πολλές. Οι εξαρτήσεις, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η βία, ο ρατσισμός, η υποκουλτούρα είναι κάποιες από αυτές.   Θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε τα παιδιά από κάθε τι που αλλοιώνει και σκοτώνει την ψυχή του.

Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν ακόμη αυτές οι συνθήκες, σε ένα κόσμο που θέλουμε να θεωρούμε ανεπτυγμένο και προοδευτικό.  Διαχρονική θέση μας ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού και η  απαλλαγή τους από κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Στηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους να   ζουν ελευθέρα στην χώρα τους, να μορφώνονται να είναι ελεύθεροι άνθρωποι με ίσα δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Αρχίζοντας από την δική μας πατρίδα η ΕΔΟΝ αγωνίζεται ακούραστα για την επανένωση της Κύπρου. Η ΕΔΟΝ αγγίζει καθημερινά θέματα που αφορούν το παιδί, τις συνθήκες διαβίωσης του, την ποιότητα ζωής του και συνεχίζει με κάθε τρόπο την προσφορά της στο παιδί. Εκφράζουμε παράλληλα την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνουν οι λαοί για ειρήνη, δικαιοσύνη, για  τη δημιουργία ενός κόσμου όπου όλα τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους.

Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων
Κ.Σ.ΕΔΟΝ

1/6/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.