Εξ αφορμής του θανάτου του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και του Γουίλιαμ Σαίξπηρ στις 23 Απριλίου, η UNESCO καθιερώνει την μέρα ως Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου. Από την καθιέρωση αυτής της μέρας μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στη σχέση των ανθρώπων με το βιβλίο. Τα άλματα της τεχνολογίας, οι απεριόριστες πληροφορίες και μορφές διασκέδασης που λαμβάνουμε μέσω του διαδικτύου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν μειώσει σημαντικά, το ποσοστό των ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούν το βιβλίο ως σταθερό συνοδοιπόρο.
Ταυτόχρονα το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί συστηματικά την αποσπασματική γνώση, τη ρηχή ανάγνωση και ανάλυση των πραγμάτων, απομακρύνει δηλαδή τον μέσο άνθρωπο και ειδικά τους νέους, από την εκτίμηση της σημασίας της δομημένης και ολοκληρωμένης γνώσης που προσφέρει το βιβλίο. Στις μέρες μας, ο μέσος εργαζόμενος για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, εργάζεται το περισσότερο μέρος της ημέρας με αποτέλεσμα να μην έχει την ενέργεια ή τις αντοχές για ένα ποιοτικό βιβλίο που θα τον ταξιδέψει και θα τον ανυψώσει πνευματικά.
Ο άνθρωπος που συνεχώς μορφώνεται και εμβαθύνει τις γνώσεις του, είναι ο πραγματικά εξελισσόμενος άνθρωπος. Δεν είναι όλα τα βιβλία όμως της ίδιας ποιότητας. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και κριτικοί απέναντι στο τι διαβάζουμε καθώς δεν είναι όλα τα βιβλία αξιόπιστες πηγές. Ιστορικά έχουν γραφτεί και διαδοθεί βιβλία που παραμορφώνουν την ανθρώπινη συνείδηση παρά να την καλλιεργούν προοδευτικά.
Για την ΕΔΟΝ, το βιβλίο είναι αναντικατάστατη πηγή γνώσης. Είναι απαραίτητο στοιχείο αυτομόρφωσης και ανάπτυξης του πνευματικού επιπέδου του κάθε ανθρώπου ειδικά των νέων. Πιστεύουμε ότι το βιβλίο αποτελεί δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο και πρέπει ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά βιβλία μέσα από τα οποία αναπτύσσεται, μαθαίνει, ψυχαγωγείται και οξύνει τη σκέψη του.
Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
23/04/2021