Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day). Ακόμη μια χρονιά όπου ο τομέας της υγείας βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού, όπου σε περισσότερους από 2.8εκ ανθρώπους έχει στερήσει την ζωή.

Δυστυχώς η μάχη που δίνει ολόκληρη η ανθρωπότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καταδεικνύει για ακόμη μια φορά την αδυναμία του καπιταλισμού να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία, ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν αποτελεί αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων.

Υποστελέχωση και έλλειψη σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ανεπαρκής εκπαίδευση προσωπικού, κακή οργάνωση και προγραμματισμός, ανεπαρκής ανάπτυξη εξοπλισμού και υποδομών σ’ όλα τα νοσοκομεία είναι μερικές από τις πραγματικότητες που επαναφέρονται στο προσκήνιο εντονότερα την περίοδο μάχης με τον κορωνοϊό και στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση με το μικρότερο ποσοστό των δημόσιων δαπανών της για την υγεία από κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Ακόμη, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας, τα σπασμωδικά και με αντιφάσεις περιοριστικά μέτρα, καθώς και η μη συμπερίληψη όλων των νοσηλευτηρίων εντός και εκτός ΓΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας δηλώνουν δυστυχώς την δυσκολία αντιμετώπισης του ζητήματος της πανδημίας σε μικρότερα χρονικά πλαίσια. Η προσέγγιση της κυβέρνησης για τον τομέα της υγείας αντανακλάται δε και αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στα στοιχεία που καταγράφονται σε σχετική ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία δείχνει την Κύπρο να είναι ουραγός στις δαπάνες υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας, με την χώρα μας να είναι κάτω από τα μισά του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Η μάχη που δίνει όλος ο κόσμος με τον κορωνοϊό φαίνεται και μέσα από την προσπάθεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των χωρών. Το αναφαίρετο δικαίωμα στον εμβολιασμό θα πρέπει να προστατευθεί από τις κυβερνήσεις χωρίς θυματοποίηση του κόσμου για κέρδη των εταιρειών.

Για την ΕΔΟΝ, η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα σε όλους τους πολίτες. Η πανδημία έχει δώσει το μήνυμα, ότι ακόμη και με το πέρασμα της, ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε καθολική, δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία. Η επένδυση στον τομέα της υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί χωρίς αποκοπές, εκπτώσεις και μειώσεις, στο όνομα των όποιων κρίσεων ή ιδιωτικών συμφερόντων έτσι ώστε να επιφέρει μεγάλα οφέλη σε όλη την κοινωνία.

Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ειδικότερα της νεολαίας. Επιμένουμε στην ουσιαστική και συνεχή αναβάθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ). Ευχαριστούμε ακόμα μια φορά τους Επαγγελματίες Υγείας που ακούραστα και με πίστη στο καθήκον, δίνουν την μάχη κατά της πανδημία του κορωνοϊού.

 
Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

7/4/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.