Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

 

Το 2021 όπως και το 2020, είναι μια παράδοξη χρονιά που τόσα πολλά άλλαξαν, για τους καλλιτέχνες και το θέατρο, όπως και για όλο τον κόσμο. Έτσι, όπως και στους υπόλοιπους τομείς, οι μηχανισμοί για να ζήσει κανείς πλέον αυτή την εμπειρία χρειάστηκε να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: σήμερα το θέατρο είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ. Στο θέατρο «ξανασυνδεόμαστε, θεραπευόμαστε, ονειρευόμαστε από την αρχή, επαναπροσδιοριζόμαστε και αντιστεκόμαστε. Θυμόμαστε και ξαναθυμόμαστε όσα μας ενώνουν ως ανθρωπότητα», όπως δήλωσε στο δικό της μήνυμα η Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Yvette Hardie.

Κόντρα στην αυτάρεσκη σιγουριά όσων διατείνονται πως η Τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, απαντούμε πως, η τέχνη πλάθει τους ανθρώπους που θα τον αλλάξουν.

Για εμάς ως ΕΔΟΝ δεν είναι αρκετό η προσφορά του θεάτρου να ανακαλείται μόνο σε παγκόσμιες ημέρες αλλά και ούτε είναι αρκετό να αναγνωρίζεται απλά, η σημαντικότητα και η προσφορά του, γενικά και αόριστα, χωρίς να αναλύεται η δυναμική που είχε και έχει στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνειδήσεων και επαναστατικού πνεύματος. Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα δημιουργών επαναστατικών και ριζοσπαστικών θεατρικών έργων που άφησαν ιστορία, όπως οι Βάρναλης, Μπρεχτ, Ρίτσος, Τεύκρος Ανθίας, Ντάριο Φο αλλά και οι σύγχρονοι και νέοι συγγραφείς, που αφήνουν το στίγμα τους με εξαιρετικές παραστάσεις που μας μιλούν και μας προβληματίζουν για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και για ιστορικές αλήθειες.

Ως ΕΔΟΝ είμαστε σεμνά περήφανοι που έμπρακτα στηρίζουμε τη συνέχεια και την προαγωγή της τέχνης γενικά αλλά και του Θεάτρου ειδικά. Κάθε χρόνο ως ΕΔΟΝ οργανώνουμε και καλούμε άτομα, να λάβουν μέρος ή να παρακολουθήσουν, πολιτιστικές παρεμβάσεις, θεατρικές παραστάσεις και συζητήσεις γύρω από το θέατρο ανά το παγκύπριο. Στηρίζουμε έμπρακτα το έργο των οργανωμένων ηθοποιών, εκφράζουμε άποψη και αναλαμβάνουμε δράση για τα τεκταινόμενα γύρω από το χώρο του θεάτρου στη χώρα μας, ιδιαίτερα μέσα στις εξαιρετικά πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19. Μέσα από όλα αυτά, έχει πλέον δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κίνημα που από χρόνο σε χρόνο μεταφέρει τις αληθινές πολιτιστικές αξίες, ενθαρρύνει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, προβάλλει το έργο των Κυπρίων δημιουργών, διατηρεί και αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η 27η Μαρίου αποτελεί μια καλή αφορμή, για να δηλώσουμε για ακόμα μια φορά, την αντίθεση μας στην απενοχοποίηση των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση του θεατρικού κόσμου, που δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Με επιλεκτικά, δυσανάλογα και παράλογα μέτρα έχουν πλήξει την καλλιτεχνική δημιουργία και τον κόσμο του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα, η μείωση των χορηγιών και του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό επί ημερών τους, καταμαρτυρεί τη δική τους αντίληψη για τη σημασία του πολιτισμού. Για εμάς, η ανθρωπότητα χρειάζεται τον πολιτισμό, χρειάζεται το Θέατρο και γι’ αυτό είναι καθήκον μας να το προστατεύουμε και να το προάγουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

 

Πολιτιστικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

27/03/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.