Η ΕΔΟΝ για την 21η Μαρτίου - Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού

Σαν σήμερα, εξήντα ένα  χρόνια πριν, 70 μαύροι φοιτητές που διαδήλωναν μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας που κατέστειλε βίαια την διαμαρτυρία. Το γεγονός αυτός έγινε η αφορμή για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να  καθιερώσει, έξι χρόνια μετά, την 21η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων – Ρατσισμού.

Μπορεί το 1960 να είναι μακρινό και πολλοί σύγχρονοι στοχαστές να βλέπουν τον ρατσισμό να παρακμάζει, όμως τα σημάδια των καιρών μαρτυρούν το αντίθετο. Ο ρατσισμός γεννάται και αναγεννάται μέσα από το ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Εδραιώνεται και αναπτύσσεται από την άνοδο των νεοφασιστικών, ακροδεξιών οργανώσεων και κομμάτων, αλλά και με την ανοχή και τις ευλογίες των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων. Σε μερικές χώρες μάλιστα, αποτελεί επίσημη κυβερνητική πολιτική. Η στάση απέναντι στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, η αστυνομική βία κατά των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η απέχθεια προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, η στροφή προς εθνικιστικές νοοτροπίες,  είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των ημερών μας.

Στην Κύπρο ο ρατσισμός έχει ριζώσει για τα καλά εδώ και χρόνια. Οι πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έχουν μεταφέρει έντονα ένα ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα στην κοινωνία, ενώ έχουν καλλιεργήσει στοιχεία θεσμικού ρατσισμού μέσα στις δομές του κυπριακού κράτους. Μέσα στις συνθήκες μάλιστα του κορωνοϊού οι κυβερνώντες, έχοντας ως μόνιμη δικαιολογία τους την πανδημία, έχουν αφήσει πάρα πολλούς ανθρώπους στον τόπο μας καν τα απαραίτητα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ ύψωσε τα συρματοπλέγματα της ντροπής με σκοπό να ανακόψει υποτίθεται, τα επερχόμενα κύματα μετανάστευσης από πρόσφυγες που έχουν ‘’μπαρκάρει’’ στο Βόρειο τμήμα του νησιού. Η κίνηση αυτή πέρα ου ότι δεν έχει καμία απολύτως πρακτική χρησιμότητα, προκαλεί παράλληλα ντροπή και απέχθεια, λειτουργώντας υπενθυμιτικά πως όσο βρίσκονται στο τιμόνι του κράτους δυνάμεις με ρατσιστικές αντιλήψεις, ο ανθρώπινος πόνος θα μπαίνει πάντα σε δεύτερη μοίρα.

Ως  ΕΔΟΝ, καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να σφίξουν τις γροθιές τους και γίνουν ανάχωμα απέναντι σε κάθε ρατσιστική ενέργεια. Φυλετική, θρησκευτική, εθνική, ηλικιακή, σεξιστική, ομοφοβική. Ας αγκαλιάσουμε το διαφορετικό και ας αγωνιστούμε για την κοινωνία του διεθνισμού, της ισότητας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, για να παύσει να ηχεί στα αυτιά μας ειρωνικά, η ύπαρξη Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

21/03/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.