Η ΕΔΟΝ για την Ημερα κατά της λογοκρισίας στο διαδικτυο

Η 12η Μαρτίου ορίστηκε το 2009 από τους «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Η λογοκρισία δημοσιογράφων έντυπων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων διανθίστηκε τα τελευταία χρόνια και με τη λογοκρισία δημοσιογράφων, καλλιτεχνών ακόμα και πολιτών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογία, την ανακάλυψη του διαδικτύου και την αυξημένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) η άρχουσα τάξη ανακάλυψε ένα νέο πεδίο στο οποίο μπορεί να ασκεί τη λογοκρισία της πολλές φορές και με αυτοματοποιημένο τρόπο. Πλέον άρθρα, αναρτήσεις ακόμα και τραγούδια «κατεβαίνουν» από το διαδίκτυο γιατι δεν τηρούν τους «όρους της κοινότητας» οι οποίοι προφανώς καθορίζονται από το μεγάλο κεφάλαιο και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Καλλιτέχνες οδηγούνται στη φυλακή γιατί προωθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την «ανατροπή» και την «τρομοκρατία» ενώ λογαριασμοί σελίδων που στηρίζουν οικονομικά τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, κλείνουν.

Στα πιο πάνω έρχεται να προστεθεί και η ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία θα απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη που να «εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Στην Κύπρο η λογοκρισία στο διαδίκτυο πήρε διαστάσεις μετά και την δίωξη σε βάρος γυναίκας που διατηρούσε σατυρικό λογαριασμό για την Υπουργό Δικαιοσύνης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Δεν φτάνει που η κυβέρνηση λογοκρίνει δημοσιογράφους και μέσα μαζικής ενημέρωσης πλέον λογοκρίνει και σατυρικούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο.

Ως ΕΔΟΝ στεκόμαστε ανάχωμα στη λογοκρισία που επιβάλλεται από την άρχουσα τάξη, ως μέσο για να κρατά τους λαούς υποταγμένους και συμβιβασμένους. Τονίζουμε ότι θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής στην Κύπρο της οδηγίας της Ε.Ε. για λογοκρισία της τέχνης στο διαδίκτυο.

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

12/3/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.