Η ΕΔΟΝ σχετικά με την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο

Ενώ οι εικόνες με τους υποστηρικτές το Donald Trump να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, κάνουν τον γύρο του κόσμου, οι ηγέτες διάφορων χωρών σπεύδουν να καταδικάσουν τα γεγονότα και να εκφράσουν τη στήριξη τους στη δημοκρατία των ΗΠΑ. Το χθεσινό περιστατικό αποτελεί κορύφωση μιας μακράς διαδικασίας υπόθαλψης και στήριξης στα πιο αντιδραστικά, ακροδεξιά στοιχεία της αμερικανικής κοινωνίας από τον τέως Πρόεδρο της χώρας και τις δυνάμεις (οικονομικές και πολιτικές) που τον περιβάλλουν.

Η συστηματική καλλιέργεια του μίσους και της αντιδραστικότητας καταλήγει αναπόφευκτα σε περιστατικά που δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε καν από αυτούς που τα πυροδότησαν αρχικά. Παράλληλα, η χθεσινή «έκρηξη» αποτελεί ένα ακόμα σημάδι, μιας κοινωνίας με βαθιές αντιθέσεις και αδιέξοδα, τα οποία η «σπουδαία» αμερικανική δημοκρατία, αδυνατεί να αντιμετωπίσει, ασχέτως του ποιος βρίσκεται στη διοίκηση της. Άλλωστε ο θυμός και η αγανάκτηση που νιώθουν οι λαοί του κόσμου, όπως και ο λαός των ΗΠΑ  -άσχετα αν έχουν τύχει θύμα καπηλείας από αντιδραστικούς, πλήρως συστημικούς κύκλους- είναι απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο στο πλαίσιο ενός συστήματος που έχει φτάσει σε σημεία σήψης.

Σημειώνουμε επίσης, πως ένα περιστατικό το οποίο άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη καταδικάστηκε από πλείστες αστικές κυβερνήσεις της Ε.Ε., το ΝΑΤΟ αλλά και άλλους, ενώ από κάποιους χαρακτηρίστηκε έως και πραξικόπημα, εάν συνέβαινε για παράδειγμα στη Βενεζουέλα, θα θεωρείτο «λαϊκή εξέγερση» και ένας νέος πρόεδρος θα είχε ήδη αναγνωριστεί. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας, αυτοί που επί σειρά δεκαετιών λεηλατούν και ελέγχουν όσα κράτη δεν τους κάνουν το χατίρι να τους υπακούσουν.

Απέναντι στην αστική υποκρισία που βρίσκεται στα καλύτερα της, ως ΕΔΟΝ προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους και τη νεολαία των ΗΠΑ απέναντι στο σύστημα που τους τσακίζει και συστρατευόμαστε με τους αγώνες των αντιρατσιστικών, εργατικών, προοδευτικών κινημάτων που τα τελευταία χρόνια εντείνονται. 

 

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

07/01/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.