Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα του παιδιού το 1925 από την Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας. Καθιερώθηκε ως μέρα πάλης για τη ζωή και την ειρήνη και ως μέρα αφύπνισης για τα δικαιώματα των παιδιών. Τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο παιδί και γιορτάζεται με εκδηλώσεις ή φεστιβάλ που στόχο έχουν να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά. Χαιρετίζουμε τις όποιες έντιμες προσπάθειες γίνονται ώστε να προωθηθεί η ευημερία των παιδιών, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κανένας εορτασμός και καμιά φιλανθρωπία ανά το παγκόσμιο δεν επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Η καπιταλιστική κρίση επηρεάζει άμεσα τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων οδηγώντας τα μέσα από την εκμετάλλευση, να ζουν χειραγωγημένα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδα για το μέλλον τους. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, της άνισης κατανομής του πλούτου, γεννιούνται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι με στόχο την επέκταση της επιρροής και την αύξηση του κέρδους των μονοπωλίων, αψηφώντας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων.

Η παιδική θνησιμότητα, η πείνα, οι αρρώστιες, η παιδική εργασία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο αναλφαβητισμός, η ανισότητα ευκαιριών και η παιδική εκμετάλλευση παραμένουν άλυτα προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τεράστιου αριθμού παιδιών σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οργανωμένη πάλη των λαών, ενάντια στις δυνάμεις εκείνες, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται εις βάρος των παιδιών μας.

Ως ΕΔΟΝ, τιμούμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού με εκδηλώσεις, αντιλαμβανόμενοι παράλληλα ότι το καθήκον μας δεν σταματά σε μια ημέρα, ούτε στα στενά πλαίσια της κοινωνίας μας. Η δράση μας για την προστασία του παιδιού δεν είναι αποσπασματική και αποκομμένη από τον συνολικό αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Διαχρονική θέση μας ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και η απαλλαγή τους από κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Απόδειξη αυτού, είναι η ολόχρονη δράση του Παγκύπριου Κινήματος ΕΔΟΝόπουλων.

Μέσα στους δύσκολους αυτούς καιρούς, εντείνουμε ακόμη περισσότερο τη δράση μας και αγγίζουμε καθημερινά θέματα που αφορούν στο παιδί, τις συνθήκες διαβίωσης του, την ποιότητα ζωής του και συνεχίζουμε με κάθε τρόπο την προσφορά μας στο παιδί, μέσα από τις εκστρατείες αλληλεγγύης που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, αλλά και μέσα από τη συνεργασία μας και τον κοινό αγώνα με οργανώσεις νεολαίας του εξωτερικού, που συμμερίζονται μαζί μας τις ίδιες ανησυχίες για το παιδί και τις ανάγκες του. Προσπαθούμε ακόμη, να προσφέρουμε στα παιδιά δραστηριότητες επιμορφωτικές, αλλά και ψυχαγωγικές μέσα από τις εκστρατείες μας, τις εβδομαδιαίες συναντήσεις των Τοπικών μας Κινημάτων και μέσα από τις καλοκαιρινές μας κατασκηνώσεις.

Για εμάς ως ΕΔΟΝ, η 1η Ιουνίου πρέπει να είναι μια μέρα που στόχο έχει να υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα την ανάγκη για ολόχρονη συλλογική πάλη και αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν την εκμετάλλευση και πλήττουν την ευημερία των παιδιών μας.

 
Κεντρικό Γραφείο ΕΔΟΝόπουλων
Κ.Σ.ΕΔΟΝ

31/5/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.