Tου Χρίστου Μακρή
Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ
Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος
Με την ίδρυση της πρώτης φοιτητικής ένωσης Κυπρίων στο Λονδίνο το 1948 (ΔΕΚΦ Λονδίνου), από προοδευτικούς φοιτητές, η ΑΟΝ ανέπτυξε στενούς δεσμούς συνεργασίας και συνεννόησης. Αυτή η συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα η ΑΟΝ να εκπροσωπεί το Κυπριακό Φοιτητικό Κίνημα στη Διεθνή Ένωση Φοιτητών (ΔΕΦ). Σημαντικότερη στιγμή τόσο για την ΑΟΝ όσο και για τους Κύπριους φοιτητές του Λονδίνου, αποτέλεσε η εκπροσώπηση τους το 1951, σε συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΕΦ. Δεσμοί, οι οποίοι δυνάμωναν συνεχώς μέσα από τη δράση και τη συμμετοχή των κυπρίων φοιτητών στα Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.
Με την πάροδο των χρόνων η αύξηση των φοιτητών οδήγησε και στην αύξηση των φοιτητικών ενώσεων. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ανάγκη για δημιουργία ενός δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των φοιτητών, για συντονισμό της δράσης όλων των φοιτητικών ενώσεων. Έτσι το 1962 ιδρύεται η Ομοσπονδία Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων (ΟΕΦΕΚ), από την ΕΦΕΚ Αθήνας και την ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης. Η ΕΔΟΝ αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας και αλληλοβοήθειας με το δευτεροβάθμιο όργανο το φοιτητών, θέτοντας ως στόχο τη μαζικοποίηση του. Αυτό επιτεύχθηκε το 1965 με τη διεύρυνση της ΟΕΦΕΚ, με τη συμμετοχή όλων των Φοιτητικών Ενώσεων συμπεριλαμβανομένου και τις Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Σοβιετικής Ένωσης. Η διεύρυνση της ΟΕΦΕΚ, αποτέλεσε σταθμό στην ενότητα του κυπριακού φοιτητικού κινήματος, στον αγώνα για το Κυπριακό καθώς και την ανάπτυξη δημοκρατικού κινήματος νεολαίας.
Η ΕΔΟΝ διατηρούσε άριστες σχέσεις με το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών, μέχρι το 1967. Μία μαύρη σελίδα στην ιστορία για το οργανωμένο κυπριακό φοιτητικό κίνημα αποτέλεσε η ταύτιση της ηγεσίας της ΟΕΦΕΚ με την ελληνική Χούντα των συνταγματαρχών, οδηγώντας στη φίμωση των κύπριων φοιτητών. Πλέον η ΟΕΦΕΚ προωθούσε τα νατοϊκά σχέδια για ξεπούλημα της πατρίδας και αποτελούσε υποχείριο της Χούντας στο φοιτητικό κίνημα.
Η ανάγκη για οργανωμένη φωνή των δημοκρατικών φοιτητών το 1973 οδήγησε στη δημιουργία της ΠΟΦΝΕ (Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων). Η ΕΔΟΝ χαιρέτισε τη δημιουργία της ΠΟΦΝΕ και συνεργάστηκε μαζί της σε όλους τους τομείς της νεολαιίστικης και φοιτητικής δραστηριότητας, θέτοντας ως πρώτιστο στόχο την υπεράσπιση του προέδρου Μακαρίου και της πολιτικής της ανεξαρτησίας της Κύπρου ενάντια στο νατοϊκό ιμπεριαλισμό και τον γριβισμό.
Το 1974, ιδρύεται στην Αθήνα η Προοδευτική Κ.Φ., η οποία ορθώθηκε σαν η μοναδική φοιτητική παράταξη με ξεκάθαρο δημοκρατικό και προοδευτικό προσανατολισμό. Η Προοδευτική πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού των διάφορων φοιτητικών ενώσεων που τότε ελέγχονταν από ενωτικές παρατάξεις. Η συμβολή της Προοδευτικής Κ.Φ. ήταν καταλυτική στην εδραίωση της ΠΟΦΕΝ.
Η πατριωτική στάση που κράτησε το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα αποτέλεσε και τον λόγο για τον οποίο οι δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς του Κυπριακού φοιτητικού κινήματος πολέμησαν την ΠΟΦΝΕ και για δεκαετίες εμπόδιζαν την ένταξη φοιτητικών ενώσεων στην Ομοσπονδία. Ακόμα και όταν άλλοι στέκονταν εμπόδιο στην ενότητα του φοιτητικού κινήματος, οι δυνάμεις της ΕΔΟΝ στο φοιτητικό κίνημα, η Προοδευτική Κ.Φ. ήταν υπερασπιστής της Ομοσπονδίας και πρωτοστάτησε για την ένταξη όλων των Φοιτητικών Ενώσεων στην ΠΟΦΕΝ, κάτι που έγινε το 2004, και αποτέλεσε την ολοκλήρωση της ενοποίησης του φοιτητικού κινήματος.
Σήμερα που γίνεται ολομέτωπη επίθεση από την Κυβέρνηση – Τρόικα στα δικαιώματα τις νέας γενιάς, η ΕΔΟΝ και οι δυνάμεις της στα φοιτητικό κίνημα, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να αντισταθούν σε όλα όσα κουρέλια κάνουν τα όνειρα μας. Θα παραμείνουμε η δύναμη εκείνη που θα διεκδικεί για τους φοιτητές και τα προβλήματα τους και θα μπαίνει ανάχωμα στις όποιες πολιτικές στοχοποιούν τη νέα γενιά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε πλάι - πλάι με τους εργαζόμενους συμμάχους μας για το δικαίωμα μας στη μόρφωση και στη δουλειά, στη δουλειά με δικαιώματα. Μέσα από την οργανωμένη πάλη και τις τάξεις τις ΕΔΟΝ να δημιουργήσουμε ασπίδα αντίστασης σε όσους μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.