Του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου
Υπεύθυνος Κεντρικού Αθλητικού Γραφείου της ΕΔΟΝ
Ο αθλητισμός τόσο στην Κύπρο όσο ανά το Παγκόσμιο είναι μέσο κοινωνικοποίησης, διαμόρφωσης κουλτούρας, συνειδήσεων και μέσο υγιούς απασχόλησης από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην νεότερη ιστορία της Κύπρου ο αθλητισμός είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για τα πιο πάνω. Την περίοδο που ο λαός μας ήταν κάτω από τον αποικιακό ζυγό ο αθλητισμός έδινε διεξόδους αλλά ταυτόχρονα καλλιεργούσε συνειδήσεις σε μια κοινωνία που το μορφωτικό της επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό.
Η ΑΟΝ και μετέπειτα η ΕΔΟΝ δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο του αθλητισμούαπό την μέρα ίδρυσης της, συγκροτώντας ομάδες για διάφορα αθλήματα μέσω των αθλητικών συλλόγων της Αριστεράς. Την περίοδο 1948 – 1953 πρωτοστάτησε στη διοργάνωση Παγκύπριων Αγώνων Στίβου όταν η επίσημη Αθλητική αρχή σε Ελλάδα και Κύπρο απαίτησε από τους Γυμναστικούς Συλλόγους στην Κύπρο και τους αθλητές τους να υπογράψουν δηλώσεις καταδίκης των «κομμουνιστών - συμμοριτών και της δράσης τους» και ταυτόχρονα να δηλώσουν «εθνικόφρονων φρονημάτων». Αυτή την περίοδο διοργανώθηκαν επίσης πολλά τουρνουά και πρωταθλήματα ομαδικών αθλημάτων. Μέσω του αγροτικού ποδοσφαίρου έδωσε ώθηση στην ίδρυση, ανάπτυξη και κατοχύρωση των αγροτικών ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, και βοήθησε στην ανάδειξη αθλητών σε διάφορα αθλήματα.
Στις μέρες μας ηΕΔΟΝ συνεχίζει να προωθεί και να προβάλλει τον λαϊκό αθλητισμό με συγκεκριμένες προτάσεις, εκστρατείες, σεμινάρια, τουρνουά κτλ για προβολή των θετικών στοιχείων του αθλητισμού τόσο στους νέους και γενικότερα στην κοινωνία ως αντίβαρο των αρνητικών φαινομένων εντός και εκτός του αθλητισμού.
Ο λαϊκός αθλητισμός όπως τον ξέρουμε σήμερα στην Κυπριακή κοινωνία μπορεί να χωριστεί σε 3 ενότητες: Ο Σχολικός Αθλητισμός, που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την σχέση των νέων με την άθληση. Το πρόγραμμα Αθλητισμός για Όλους (ΑΓΟ) που λειτουργεί κάτω από την ομπρελά του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού αποτελεί τον βασικό άξονα και την προμετωπίδα της πολιτικής που δίνουν ευκαιρίες άθλησης στους πολίτες, ανεξάρτητα ηλικίας, φύλου, κοινωνικής θέσης και κινητικών ικανοτήτων. Ο Σωματειακός, που ίσως είναι η ραχοκοκαλιά του λαϊκού αθλητισμού στον τόπο μας, κύρια τα αγροτικά σωματεία. 3 τομείς που ως ΕΔΟΝ στηρίζουμε και προωθούμε την αναβάθμιση τους.
Ωστόσο υπάρχουν και πολλά προβλήματα στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, οι πολλές υποχρεώσεις των νέων δεν τους αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για άθληση, οι νέοι, κύρια της υπαίθρου δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ποιοτικά αθλητικά κέντρα. Θα πρέπει οι αθλητικές εγκαταστάσεις να αναβαθμιστούν σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών.
Μέσα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και άλλες συνθήκες ο αθλητισμός παραμένει ακόμα η πιο σημαντική διέξοδος για χιλιάδες νέους. Είναι για αυτό που θα πρέπει να προσφέρετε απλόχερα ως λαϊκό δικαίωμα στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης. Ο λαϊκός αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στα πολλαπλά προβλήματα που γεννά η κοινωνία του καπιταλισμού και όπλο στα χέρια των νέων για μια ποιοτικά καλύτερη ζωή.