Του Αντρέα Παναγιώτου
Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ
Είναι βέβαιο ότι, όποιος δεν έχει καταλάβει πού πρόκειται να μας οδηγήσει η κυβέρνηση στα επόμενα τρία χρόνια που θα βρίσκεται στην εξουσία, δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας, ούτε βλέπει τί γίνεται στις υπόλοιπες χώρες που εφαρμόζεται μνημόνιο.
Κανένας οικονομικός λόγος δεν επιτάσσει τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει πάρει τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι ξεκάθαρα πολιτικοί οι λόγοι, που πηγάζουν από τη φιλοσοφία τους για λιγότερο κράτος. Επίσης, η ανασκούμπωση της και η κατάθεση τροποποιήσεων σε προτάσεις που αρχικά ήταν «αδιαπραγμάτευτα» από την Τρόικα, καταρρίπτει το «επιχείρημα» περί αδιάλλακτης Τρόικας. Την ίδια ώρα, η σύνδεση της οικονομίας μας με την Ευρωζώνη, δεν αφήνει περιθώρια στους δανειστές να μην μας χρηματοδοτούν. Απλά λειτουργεί το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα: θα μου δώσεις τα λεφτά σου ή θα σε ληστέψω;
Η τακτική τους είναι πάρα πολύ απλή. Πρώτα δημιουργούν στην κοινωνία αισθήματα οργής για καταστάσεις και αυθαιρεσίες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στο δημόσιο, σε δημόσιους ή ημικρατικούς οργανισμούς, σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Καταστάσεις που το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουν εκείνοι, αφού από το 1960 νέμονται τις κρατικές δομές και τα κέντρα εξουσίας, αλλά και γιατί στη δεκαετή διακυβέρνηση τους το 1993-2003, προέβησαν σε ένα όργιο ρουσφετιού και προσλήψεων, για να εξυπηρετήσουν ημετέρους.
Δεύτερο, ξεκινούν να εφαρμόζουν πλέον τα μέτρα τα οποία θέλουν, χωρίς να προβάλλεται ανάλογη αντίσταση από το σύνολο της κοινωνίας, αφού της έχουν δημιουργήσει αισθήματα ανθρωποφαγίας. Οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται πως έμμεσα πλήττονται και τα δικά τους συμφέροντα από τα μέτρα αυτά, ακόμα και αν δεν τους επηρεάζουν άμεσα, αφού είναι βέβαιο ότι δε θα σταματήσουν πουθενά, έως ότου παραδώσουν τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ντόπιο ή ξένο. «Γιορτή δική σου, παραμονή δική μου»…
Παράλογο; Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Δεν εκμεταλλεύτηκαν το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς για να πλήξουν την εικόνα της ΑΤΗΚ στην κοινωνία, για να περάσει πιο ανώδυνα η ιδιωτικοποίηση της; Μήπως, όμως, είναι προς το συμφέρον του λαού μας να ιδιωτικοποιηθεί ένας οργανισμός που δίνει στο κράτος εισφορά 100 εκατομμυρίων το χρόνο; Τα λεφτά αυτά θα καταλήγουν στις τσέπες του ιδιωτικού κεφαλαίου. Δεν χρησιμοποίησαν το ύψος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, για να πείσουν ότι μια ιδιωτική ΑΗΚ θα φέρει μείωση του τιμολογίου για τον ηλεκτρισμό; Το παράδειγμα της Βουλγαρίας καταρρίπτει και αυτό το επιχείρημα. Δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ατασθαλίες και τους ψηλούς μισθούς στις ΚΑ, για να θεωρήσει η κοινωνία «σωστή» την απόφαση για κλείσιμο τους; Βέβαια, η κατάσταση αυτή υπήρχε για δεκαετίες και φέρουν και οι ίδιοι βαρύτατες ευθύνες, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων στις ΚΑ, ήταν επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, το 2002.
Μετά; Δυστυχώς, ακόμα είμαστε στην αρχή της διάλυσης του κράτους και της εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Μετά θα «θυμηθούν» τους παχυλούς μισθούς ορισμένων ακαδημαϊκών στα πανεπιστήμια και θα προωθήσουν την επιβολή διδάκτρων σε αυτά. Μετά θα αντιγράψουν, ξανά, τους ομογάλακτους τους στην Ελλάδα και θα «ανακαλύψουν» αχρείαστο προσωπικό στο ΡΙΚ, θα απολύσουν κόσμο και θα το φέρουν στα μέτρα τους. Και κάπως έτσι θα πηγαίνει η ιστορία…
Ένα είναι σίγουρο: η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της! Ποιες δεσμεύσεις όμως; Αυτές απέναντι στο κεφάλαιο, τα ξένα επενδυτικά ταμεία, την Ε.Ε., την Τρόικα και απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα που προσκυνά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτή είναι η κυβέρνηση μας, δεν πρόκειται και ούτε θέλει να αλλάξει. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε, εμείς πρέπει να τους αλλάξουμε!