Του Χρίστου Μιχαήλ
Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Λεμεσού
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Mε την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επανήλθε το «ανήκομεν εις την Δύση», δίνοντας ξανά τα ηνία των εξελίξεων στο Κυπριακό στις Η.Π.Α. και στην Αγγλία. Η διθυραμβική κάθοδος Μπάιτεν και το αμίμητο του «We are back, we are with you» αποδείχθηκε κακόγουστο αστείο, όπως και η φιέστα των Φίλων Αναστασιάδη (Μέρκελ και σία) και το «η Κύπρος δεν είναι μόνη» πριν τις προεδρικές εκλογές του 2013.
Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή είναι χώρα κλειδί για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και εκμεταλλεύεται τη θέση της και την «ανάγκη που την έχουν» οι δυτικοί στην εκστρατεία τους στη Μέση Ανατολή, προωθώντας τους δικούς της σχεδιασμούς και σε σχέση με την Κύπρο. Κλιμακώνει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα πλοία της, στρατιωτικά, ερευνητικά, υποβρύχια, να αλωνίζουν στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς κανένας εταίρος του κ. Αναστασιάδη να έχει τη διάθεση να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της. Επίσης δεν πρέπει κανένας να έχει αμφιβολίες πως η Τουρκία με τις ενέργειες της θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θα είναι παρούσα στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην περιοχή, είτε με λύση του Κυπριακού, είτε χωρίς.
Την ίδια ώρα, ο ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ του Ο.Η.Ε κ. Άιντα θέτει επιτακτικά την άποψη ότι, το θέμα των φυσικών πόρων της Κύπρου πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ακόμα και ο πιο ήπιος κριτής του κ. Αναστασιάδη αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, οφείλει να τους χρεώσει την παταγώδη αποτυχία στο χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής. Η Κύπρος φαίνεται στην παρούσα φάση να είναι ασφυκτικά απομονωμένη, με την Ε.Ε, τις Η.Π.Α, την Αγγλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες να σφυρίζουν αδιάφορα για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι καταδικαστικές ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις δεν αρκούν στην προκειμένη περίπτωση, αφού είναι λόγια κενά περιεχομένου και δεν περιλαμβάνουν τις όποιες κυρώσεις. Τα λεκτικά «χαστούκια» τα κάνει γαργάρα η Τουρκία. Είναι καλό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θυμάται και να παραδειγματίζεται, όσο κι αν τον ενοχλεί, ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια ρωσικά και όχι μόνο πλοία, περιφρουρούσαν την κυπριακή ΑΟΖ στην έναρξη των διαδικασιών εξεύρεσης υδρογονανθράκων. Τότε η Τουρκία γάβγιζε ως σκυλί ανίκανο να πράξει οτιδήποτε από την παρουσία πραγματικών φίλων της Κύπρου στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήρθε η ώρα να αφήσει κατά μέρος τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές που έχει στην εξωτερική πολιτική και τη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες. Είναι καιρός να σταματήσει να είναι πιόνι των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών με υπόδειξη των Αμερικανών. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική χωρίς την συχνή επαφή, με τη Ρωσία, με την Κίνα, με τη Γαλλία και γενικά τουλάχιστο με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν υπάρχει. Το Κυπριακό δεν χωρεί εγωισμούς δικαίωσης και γινάτι. Ο χρόνος περνά και είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας. Τη δεδομένη στιγμή, η Κυβέρνηση ως εκτελεστική εξουσία, οφείλει να κάνει τα πάντα και να διαχωρίσει τη θέση της από πολιτικές και διεθνείς αποφάσεις που πλήττουν την Κυπριακή Δημοκρατία, βλέπε κυρώσεις σε χώρες φίλιες της Κύπρου και να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να εύχεται η Τουρκία να μην ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, γιατί τότε η ιστορία θα είναι αυστηρός κριτής για τη δεξιά και την Αμερικανολαγνία της και για την ελάττω παράδοση της Κύπρου, για άλλη μια φορά.