Τα θεματικά κέντρα αποτελούν κάθε χρόνο αναπόσπαστο κομμάτι του Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, αφού μέσα από αυτά προσεγγίζουμε πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε για την ιστορία, τους αγώνες και τις θέσεις της ΕΔΟΝ, αλλά και ευρύτερα της Αριστεράς στην Κύπρο.
Έτσι, τα θεματικά κέντρα πλαισιώνουν και δίνουν το δικό τους στίγμα στη μικρή πολιτεία που στήνεται για το Φεστιβάλ. Τα κέντρα αυτά, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και την κατασκευή τους, είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δουλειάς ΕΔΟΝιτών και ΕΔΟΝίτισσων. Φέτος στο 36ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών λειτούργησαν τέσσερα θεματικά κέντρα τα οποία και παρουσιάζουμε.
50 χρόνια από το Πραξικόπημα, 50 χρόνια Εισβολής και Κατοχής, 50 χρόνια αγώνας για επανένωση
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Κάθε χρόνο, σε κάθε Φεστιβάλ, ένα από το θεματικά μας κέντρα καταπιάνεται με το Κυπριακό. Έτσι, εξ αφορμής της συμπλήρωσης μισού αιώνα από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 προσπαθήσαμε μέσω του θεματικού, να φωτίσουμε κάποιες από τις αθέατες ιστορικές πτυχές του Κυπριακού.
Επιπλέον, το θεματικό κέντρο του Κυπριακού επιχείρησε να αγγίξει και τους κινδύνους που εγκυμονεί η στασιμότητα στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και τι θα σήμαινε για τις δύο κοινότητες η διχοτόμηση του νησιού μας. Εξάλλου στην αντίληψη μας αποτελεί καθήκον μας να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις της νεολαίας για να αποτραπεί η διχοτόμηση. Οφείλουμε και πρέπει να εργαστούμε, Ε/Κ και Τ/Κ, για να ανακόψουμε τις εθνικιστικές εξάρσεις και στις δύο κοινότητες και τις ορέξεις του ιμπεριαλισμού για το νησί μας.
Το θεματικό κατέληγε στον αμετακίνητο μας στόχο, που δεν είναι κανένας άλλος, εκτός από τη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Απόσπασμα από το θεματικό:
«Το κυπριακό πρόβλημα ταλανίζει μέχρι και σήμερα τον τόπο μας. Σταθερή και ξεκάθαρη θέση της αριστεράς είναι η λύση στο πλαίσιο όπως καθορίστηκε στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-79, που προνοεί λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Από το 2013 μέχρι και το 2015 τερματίστηκαν οι συνομιλίες λόγω της στάσης του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, αλλά και λόγω της άρνησης του Νίκου Αναστασιάδη να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν.»
Η ακροδεξιά και το φασιστικό κίνημα στην Κύπρο
Σε μια περίοδο όπου η ακροδεξιά γνωρίζει συνεχή άνοδο και σημειώνει εκλογικές νίκες σε διάφορες χώρες οφείλαμε, ως η μοναδική πολιτική οργάνωση με διαχρονική αντιφασιστική δράση, να αναδείξουμε στον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο της ακροδεξιάς και τις προελεύσεις του φασιστικού κινήματος στον τόπο. Διαχρονικά η ακροδεξιά, κάτω από την μάσκα του φερόμενου αντισυστημισμού της, κρύβει στην πραγματικότητα ένα άκρως συστημικό, ρατσιστικό, σοβινιστικό, νεοφασιστικό μόρφωμα και ιδεολόγημα. Το θεματικό κέντρο για την ακροδεξιά στο Φεστιβάλ μας ήταν βασισμένο σε τρεις πυλώνες:
- Το ιστορικό της εμφάνισης της ακροδεξιάς και πώς αυτή, μέσα από τα χρόνια, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τον καπιταλισμό και το κεφάλαιο.
- Την ακροδεξιά και το φασιστικό κίνημα στην Κύπρο.
- Τη συνεπή στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου – ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ, μέσα στα χρόνια, απέναντι στην ακροδεξιά.
Απόσπασμα από το θεματικό:
«Σήμερα, “ίσως” να μην υπάρχουν φασιστικά καθεστώτα ή ο κλασικός φασισμός που εμφανίστηκε τον προηγούμενο αιώνα, αλλά η ιστορική και σημερινή εμπειρία δείχνει ότι ο φασισμός αποτελεί τη ρεζέρβα στο οπλοστάσιο της άρχουσας μονοπωλιακής αστικής τάξης, η οποία δε διστάζει να χρησιμοποιεί τις φασιστικές οργανώσεις όταν θέλει να εκπληρώσει τους στόχους της.»
100 χρόνια από τον θάνατο του Β.Ι. Λένιν
Μπορεί να συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη και ιδεολόγου, Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ Λένιν, όμως τα όσα έγραψε αλλά και η παρακαταθήκη που άφησε στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, παραμένουν επίκαιρα και χρήσιμα όσο ποτέ.
Το θεματικό που ήταν αφιερωμένο στον Λένιν καταπιάστηκε τόσο με τη ζωή και τη δράση του, όσο και με τα συγγράμματα του και τη διαχρονικότητα τους. Ο Λένιν είναι καθοδηγητικός φάρος για το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, γιατί ανέπτυξε την επαναστατική κοσμοθεωρία και πρακτική της εργατικής τάξης – στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Είναι υποχρέωση των σύγχρονων επαναστατών να μελετούν τη ζωή και το έργο του Λένιν, αφού από αυτή τη μελέτη αντλούνται διδάγματα, καθοδήγηση και συμπεράσματα επίκαιρα μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτούς τους λόγους, τις ημέρες που πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ, στον διάδρομο προς την κεντρική σκηνή δέσποζε επιβλητικά η μορφή του μεγάλου επαναστάτη, η οποία γλαφυρά αποτυπωνόταν μέσα από τα έργα του.
Απόσπασμα από το θεματικό:
Ιδιαίτερη σημασία και παρακαταθήκη αποτελεί η δημιουργία του Κόμματος Νέου Τύπου, θέτοντας τις απαραβίαστες αρχές του: τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, σε συνδυασμό με την επαναστατική στρατηγική, θέτοντας στο πρόγραμμα του την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.
80 χρόνια ΑΟΝ – ΕΔΟΝ: Πρωταγωνιστούμε στην Ιστορία – Δημιουργούμε το Μέλλον
Το 2024 αποτελεί χρονιά ορόσημο για το προοδευτικό κίνημα νεολαίας στον τόπο μας, αφού συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της Ανορθωτικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΑΟΝ) που στη συνέχεια, 65 χρόνια πριν, έδωσε τη σκυτάλη των αγώνων στην Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, την ΕΔΟΝ.
Το μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό θεματικό κέντρο του Φεστιβάλ, δεν θα μπορούσε να μην ήταν αυτό που αφορούσε στη συμπλήρωση 80 χρόνων ζωής και δράσης της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ.
Το θεματικό είχε σημείο εκκίνησης μια ιστορική αναδρομή που ξεκινούσε από το 1926, χρονιά ίδρυσης της Κομουνιστικής Νεολαίας Κύπρου και κατέληγε στο 1944, τη χρονιά ίδρυσης της ΑΟΝ. Από το 1944 ταξιδέψαμε μέσα από φωτογραφίες στις 12 Απριλίου 1959 και στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ.
Η ιστορία της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ δεν θα μπορούσε να χωρέσει μόνο σε ένα θεματικό κέντρο. Γι’ αυτό τον λόγο, το υπόλοιπο θεματικό κατέγραφε τους σταθμούς ορόσημα της οργάνωσης από το 1960 και εντεύθεν. Σταθμούς όπως, για παράδειγμα, την κατάταξη των ΕΔΟΝιτών στην Εθνική Φρουρά το 1964, την ίδρυση του μαθητικού τμήματος της ΕΔΟΝ το 1991, την θεσμοθέτηση της ΠΣΕΜ και των ΕΣΕΜ το 1994, τη δημιουργία του φοιτητικού τμήματος το 1992 και τη δημιουργία του τμήματος νέων εργαζομένων το 2010.
Οι δεκάδες θυσίες των ΕΔΟΝιτών που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή στον αγώνα για την ελευθερία, αποτελεί φάρο και καθοδηγητή στους σημερινούς μας αγώνες. Με φάρο την 80χρόνη ιστορία μας θα συνεχίσουμε για νέους αγώνες, για το δικαίωμα μας στη μόρφωση και στη ζωή.
Απόσπασμα από το θεματικό:
Η ΑΟΝ – ΕΔΟΝ για 80 χρόνια πρωταγωνιστεί όχι μόνο με το λόγο που αρθρώνει, μα κυρίως με τους αγώνες της, τις δράσεις της, τις διεκδικήσεις της. Στους δρόμους, στα σχολεία, στα αμφιθέατρα, στον καθημερινό στίβο της ζωής. Χρόνο με το χρόνο δυναμώνει, μεγαλώνει και ασταμάτητα δημιουργεί το μέλλον.
Επιτροπή Θεματικών Κέντρων
36ου Π.Φ.Ν.Φ. ΕΔΟΝ