Προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία Vs «Προβληματική επικοινωνία πολιτικής της κυβέρνησης με την κοινωνία»
Το ύψος των μισθών είναι καθηλωμένο και η ακρίβεια τσακίζει. Οι τιμές της βενζίνης και άλλων αγαθών έχουν εκτοξευτεί. Το κόστος των ενοικίων είναι στα ύψη, ενώ η αγορά ή ανέγερση ιδιόκτητης στέγης παραμένει άπιαστος στόχος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας. Αν προσθέσουμε στα πιο πάνω δεδομένα και το γεγονός ότι η διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη διανύει ήδη τον δεύτερο της χρόνο, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο και σε ποιο βαθμό στήριξε την κοινωνία.
Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) παραχώρησε διακαναλική διάσκεψη για τον απολογισμό της περιόδου αυτής. Στο τέλος της διάσκεψης ο ΠτΔ ανάφερε ότι δεν βλέπει να έχει πρόβλημα η πολιτική της κυβέρνησης του αλλά η επικοινωνία της πολιτικής της με την κοινωνία. Άσχετο αν παρελαύνει σε όλα τα ΜΜΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Κατά την προεκλογική περίοδο είδαμε τον κύριο Χριστοδουλίδη να δίνει περισσότερη σημασία στην επικοινωνία αντί στην ουσία. Το ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης συνεχίζει και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να προσεγγίζει τα θέματα πολιτικής με όρους επικοινωνίας, είναι άλλο ένα γεγονός και είναι προβληματικό.
Κατά την προεκλογική περίοδο ο κύριος Χριστοδουλίδης έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά. Σήμερα, ένα χρόνο μετά συνεχίζει να πέρνα κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν την περίοδο αυτή και δείχνουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατάφερε να γίνει ο πρώτος ΠτΔ, από τον καιρό που υπάρχουν μετρήσεις στην Κύπρο, που έχει απωλέσει τόσο μεγάλο ποσοστό στήριξης ένα χρόνο μετά από την εκλογή του.
Η Κύπρος βρίσκεται πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη στήριξη της κοινωνίας
Για να φτάσει τον μέσο όρο της Ε.Ε., η κυβέρνηση έπρεπε να στηρίξει την κοινωνία με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον υπολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης, πέρσι «δόθηκαν» 196 εκατομμύρια ενώ φέτος υπολογίζει ότι θα δοθούν ακόμα 60 εκατομμύρια. Δηλαδή όχι απλά δεν θα φτάσει τον μέσο όρο της Ε.Ε., ούτε καν θα τον πλησιάσει.
Ο κυβέρνηση Χριστοδουλίδη διαλέγει ξεκάθαρα την πλευρά των τραπεζών αντί της κοινωνίας
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Πρόεδρος ανάφερε ότι «αυτά έχουμε, αυτά δίνουμε».
Και επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, καλό ήταν να “προσγειωθεί” στην πραγματικότητα και να αξιοποιήσουν τα αυξημένα έσοδα που έχει το κράτος από την ακρίβεια. Αντί αυτού, επέλεξε να χαρακτηρίσει τις κοστολογημένες προτάσεις του ΑΚΕΛ ως λαϊκισμό και προσπάθησε να πάει πίσω στο 2012, που «καταστράφηκε η οικονομία» ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην οικονομία την συγκεκριμένη περίοδο ήταν αποτέλεσμα της τραπεζικής κρίσης.
Πρόσφατα η κυβέρνηση κατάθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο προς ψήφιση για να καταργηθεί το τέλος των 350 ευρώ που καταβάλλαν κάθε χρόνο όλες οι εταιρίες. Το ΑΚΕΛ αντιπρότεινε την κατάργηση του τέλους από τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών (μικρές και μικρομεσαίες) και την κλιμακωτή επιβολή του τέλους σε μεσαίες και μεγάλες εταιρείες. Η κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα -πλην του ΑΚΕΛ- στέρησαν 45 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, αφού καταψήφισαν την τροπολογία του ΑΚΕΛ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ποσό που θα δαπανούσε το κράτος αν εισάκουε και υιοθετούσε την πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%.
Η κυβέρνηση να εφαρμόσει ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική
Όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική, αν και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια σχέδια που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και για τα οποία θα κριθεί όταν και εφόσον τα εφαρμόσει, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα βασικά προβλήματα ειδικά των νέων σήμερα είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση.
Σε σχέση με την άδεια μητρότητας παραμένει ανεκπλήρωτο το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για επέκταση της στις 26 εβδομάδες από το πρώτο παιδί, όπως είναι και η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η δαπάνη για την προσφυγική πολιτική είναι μειωμένη κατά 6 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2013.
Δεν έγινε καμιά αναφορά στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
ΑΚΕΛ: Φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών
Στον αντίποδα, το ΑΚΕΛ προχωρεί με πρωτοβουλίες που θα απαλύνουν το ασήκωτο βάρος των επιτοκίων, στο οποίο καλείται μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας να ανταπεξέλθει. Ακολουθεί απόσπασμα από σχετική ανακοίνωση του Κόμματος:
«Αφού η κυβέρνηση δεν συγκινείται να δράσει για το θέμα της ακρίβειας και των επιτοκίων, το ΑΚΕΛ προχωρεί, όπως είχαμε δηλώσει, με δική μας πρωτοβουλία στη Βουλή προκειμένου να δοθούν χειροπιαστές λύσεις που να ανακουφίζουν την κοινωνία. Κατατέθηκε στη Βουλή η επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για νομοτεχνική επεξεργασία πρότασης νόμου για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών, προκειμένου να στηριχθεί ο κόσμος που είδε τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στα επιτόκια.
Η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 5% επί των καθαρών εσόδων από τόκους για τα έτη 2023 και 2024, θέτοντας ταυτόχρονα ασφαλιστικές δικλίδες που αποτρέπουν την μετακύλιση του βάρους στους δανειολήπτες. Τα έσοδα που θα προκύψουν υπολογίζονται σε περίπου €50 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος και αυτά θα διοχετευθούν σε ειδικό ταμείο για να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια δανειοληπτών μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.»