Μεταναστευτικό

Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών κρατών οδηγεί στους πολέμους, στην φτώχεια και στην εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να οδηγούνται στην μετανάστευση, με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή και την ζωή των οικογενειών τους. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η Μεσόγειος θάλασσα έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο χιλιάδων ανθρώπων, όπου η πλειοψηφία ήταν γυναικόπαιδα.

Το μεταναστευτικό δεν είναι μόδα, ούτε τάση,που θα περάσει εύκολα αλλά όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, η μετανάστευση θα εντείνεται όλο και περισσότερο. Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αναπόφευκτα αποτελεί ένα από τους πρώτους και κοντινότερους προορισμούς από μετανάστες της Αφρικής και της Ασίας. Παρά τις διαφορετικές διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, στοχεύουν στην απομάκρυνσή των μεταναστών πριν μπουν στις χώρες αυτές.

Είναι πλέον φανερό, ότι οι πολιτικές αυτές οδηγούν στην αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Δυστυχώς, εκφραστής αυτών των πολιτικών είναι και η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, πολιτικές οι  οποίες κάθε άλλο παρά κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια, οι Υπουργοί Εσωτερικών, χειρίζονται το μεταναστατευτικό με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούν έντονα αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού μεταξύ του λαού.

Τέλος εισηγούμαι όπως, ως ΕΔΟΝ συνεχίσουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ, τα ακόλουθα:

  • Υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων μας για την υποδοχή και την ένταξη αυτών των ανθρώπων
  • Δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική
  • Αποφασιστικότητα στην παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης των ανθρώπων αυτών στην Κύπρο
  • Δομές για άμεση πρόσβαση και αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες της κράτους

 

Τέλος, ως ΕΔΟΝ μπορούμε να αναπτύξουμε δράση τοπικά στους Συλλόγους μας, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινωνία μας σχετικά με το θέμα αυτό διοργανώνοντας εκδηλώσεις με την συμμετοχή πολιτικών προσφύγων και μεταναστών π.χ. ποδοσφαιρικούς αγώνες, εκστρατείες καθαριότητας πάρκων και κοινές μουσικές βραδιές.

 

Ανδρέας Γεωργίου

Μέλος Ε.Σ. ΕΔΟΝ Λευκωσίας - Κερύνειας

© 2024 EDON. All Rights Reserved.