Ψήφισμα αλληλεγγύης προς το λαό της Κούβας

Το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ που πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2019 στη Λευκωσία κάνοντας εις βάθος συζήτηση για τη διεθνή πραγματικότητα κατέληξε στα εξής σε σχέση με την κατάσταση στην Κούβα και τις ενέργειες κατά του λαού της:

Α. Η Κούβα παραμένει φωτεινός φάρος και πηγή έμπνευσης για τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ο λαός της Κούβας, συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του και το σοσιαλισμό, ενάντια στην υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Β. Ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν 57 χρόνια έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες δυσκολίες στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και στις συνθήκες διαβίωσης του κουβανικού λαού επιδιώκοντας να καταπνίξει το σοσιαλιστικό σύστημα της χώρας και να ανατρέψει τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής του εγκληματικού αποκλεισμού υπολογίζεται από την κυβέρνηση της Κούβας σε πάνω από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, με βαριές επιπτώσεις σε διάφορους και ευαίσθητους τομείς όπως είναι ο τομέας των φαρμάκων.

Γ. Μέρος της πολιτικής του αμερικάνικού ιμπεριαλισμού, είναι και η συνεχιζόμενη ιδεολογικοπολιτική επέμβαση μέσω των ΜΜΕ τα οποία χρησιμοποιώντας μαύρη προπαγάνδα και διάδοση παραποιημένων και ψευδών πληροφοριών προς τη διεθνή κοινότητα και το εσωτερικό της Κούβας, υποβοηθούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Η προσπάθεια τους αυτή, ενισχύεται από τα διάφορα κουβανικά λόμπι των «αντικαθεστωτικών» που στηρίζονται από την CIA, κατευθύνοντας μια προσπάθεια ανατροπής του συστήματος της χώρας.

Δ. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε και η ΕΕ η οποία μέσα από τη λεγόμενη Κοινή Θέση, αποσκοπεί στην υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας, του ηθικού και της οικονομίας της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω κατάσταση, το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ:

1.    Tιμούμε τον επαναστάτη, διεθνιστή και κομμουνιστή, Φιντέλ Κάστρο. Υποσχόμαστε στον κουβανικό λαό, πως μαζί με όλη την προοδευτική ανθρωπότητα, στεκόμαστε δίπλα στο λαό, στην κυβέρνηση και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, δίπλα σε όλους εσάς που συνεχίζετε την πορεία και τον αγώνα του ηρωικού οραματιστή ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης δηλώνοντας πως η ιστορία θα τον δικαιώσει

2.    Αντιστρατεύεται την οποιανδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο εσωτερικό της Κούβας ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

3.    Χαιρετίζει τους αγώνες του Κουβανικού λαού ο οποίος μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, πέτυχε να διασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία του καθώς επίσης να δημιουργήσει μια σειρά από επιτεύγματα στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας που συγκρίνονται ευνοϊκά με ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

4.    Ξεκαθαρίζει πως η προσπάθεια αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ, που τερματίστηκε από την κυβέρνηση Τράμπ, δεν μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την άρση του αποκλεισμού, την επιστροφή της στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο που διατηρούν παράνομα οι ΗΠΑ στα εδάφη της Κούβας, τον τερματισμό των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών κατά της Κούβας και την αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής εναντίον του κουβανικού λαού.

5.    Επαναβεβαιώνει την έμπρακτη και σταθερή θέση της για την ανάγκη άμεσης άρσης του απάνθρωπου, εγκληματικού και καταστροφικού χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού που επιβάλουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και του λαού της από το 1962.

6.    Καταδικάζει τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και τις συνεχείς παραβιάσεις των ΗΠΑ σε βάρος του λαού της Κούβας και ζητούμε τον τερματισμό των άμεσων και έμμεσων επεμβάσεων εντός της Κούβας που στόχο έχουν να τερματίσουν την επαναστατική διαδικασία.

7.    Στηρίζει την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Σοσιαλιστική Κούβα, κάτι που προστίθεται στην ενδυνάμωση των στενών δεσμών και σχέσεων μεταξύ των δύο λαών που χρονολογούνται από τη δημιουργία του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

8.    Υπενθυμίζει ότι η Γ.Σ. του ΟΗΕ έχει ήδη καταδικάσει τον αποκλεισμό σε βάρος της Κούβας και ψήφισε υπέρ της άρσης του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ. Από τις 193 χώρες του Οργανισμού. Μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν το εν λόγω ψήφισμα.

9.    Επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας προς τον κουβανικό λαό, ο οποίος με θυσίες και πολλές δυσκολίες εξακολουθεί για 60 ολόκληρα χρόνια να ακολουθεί το δρόμο της επανάστασης στα ιδανικά της ισότητας, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

10.    Συνεχίζει να αγωνίζεται για την ενδυνάμωση του Παγκόσμιου Κινήματος Αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Αποδεικνύεται ξανά ότι οι λαοί αποτελούν την πραγματική υπερδύναμη αλλά και το αντίπαλο δέος στον Ιμπεριαλισμό. Το παράδειγμα της Κούβας αποτελεί για τους λαούς του κόσμου φάρο ελπίδας και προοπτικής.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.