Η ΕΔΟΝ κόντρα στην ιμπεριαλιστική «Νέα τάξη πραγμάτων»

Του Βάκη Χαραλάμπους
Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΕΔΟΝ


Όλοι θα θυμάστε τον μικρό Αϊλάν, το τρίχρονο προσφυγόπουλο που βρήκε φρικτό θάνατο στις ακτές της Μεσογείου τον Σεπτέμβριο του 2015 μαζί με την μητέρα του και τον 5χρονο αδελφό του. Και πώς να το ξεχάσουμε άλλωστε. Εικόνα μη «συμβατική» σε σχέση με τα όσα μας προέβαλαν, ικανή να πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μονοπωλήσει εξώφυλλα και τίτλους ειδήσεων.

Η φρικιαστική εικόνα του νεκρού Αϊλάν ήταν αρκετή για να συγκινήσει εκκατομύρια ανθρώπους που δεν βιώνουν τη φρίκη του πολέμου. Είναι βέβαια η συγκίνηση αρκετή για να ανατρέψει την κατάσταση αυτή; Είναι αρκετό ένα ποστάρισμα ή ένα #χασταγκ για να αλλάξει τα δεδομένα; Η απάντηση δυστυχώς φανερώνεται στους αριθμούς: 2 χιλιάδες ψυχές χάθηκαν στη Μεσόγειο μόνο το 2018, περισσότεροι από 340 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, σε μια χώρα η οποία έχει προσφυγοποιηθεί κατά το ήμιση, 500 χιλιάδες οι νεκροί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη απειλούνται από λιμοκτονία. Και μακάρι να έκλεινε ο κατάλογος εδώ…

Μάχη κατά της τρομοκρατίας μας λένε. Αναγκαίος πόλεμος και παράπλευρες απώλειες. Κροκοδείλια δάκρυα και υποκρισία. Υποκρισία γιατί στους ιμπεριαλιστές οι μόνοι αριθμοί που μετρούν είναι τα δισεκκατομύρια από τις πωλήσεις των όπλων τους και τα κέρδη από τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών.

Και ποια είναι η κατάσταση στη σημερινή εξιδανικευμένη παγκοποιημένη πραγματικότητα; Στρατιωτικοποίηση, πολεμικά ξεσπάσματα, αναζωπύρωση νέων εστιών πολέμου, καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, φόβος, ανασφάλεια, ξενοφοβία και ρατσισμός, φασισμός και αντικομμουνισμός. Με άλλα λόγια ιμπεριαλιστική «Νέα τάξη πραγμάτων».

Απέναντι σε αυτή την «τάξη πραγμάτων» που επιβάλλουν στους λαούς του κόσμου οι ιμπεριαλιστές, η ΕΔΟΝ καλείται να ορθώσει ανάστημα και η αφετηρία μας δεν μπορεί να είναι άλλη από τη γνώση και την ενημέρωση της νεολαίας για τις αιτίες που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το θάνατο και την προσφυγιά.

Καλούμαστε να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται σήμερα μέσα από την ενίσχυση των πρωτοβουλιών μας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Να πείσουμε για την ανάγκη του αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και να κρατήσουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας τον αγώνα μας ενάντια στην όποια μεθόδευση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και στα παρακλάδια του.

Να αναλάβουμε ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο στην κινητοποίηση των νέων ενάντια στη χρήση της πατρίδας μας ως προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών και στη συμμετοχή τους στο φιλειρηνικό κίνημα.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.