Της Γεωργίας Παρμάκη
Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Επαρχιακή Γραμματέας ΕΔΟΝ Λάρνακας
Για την ΕΔΟΝ υπάρχει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά στην αξιοκρατία, μια αξία που έχει ερμηνευτεί και παρερμηνευτεί κατά καιρούς, έχει εφαρμοστεί και δεν εφαρμόστηκε σε αρκετές περιπτώσεις, έχει καταπατηθεί και έχει προστατευτεί ανάλογα πάντοτε πως την διαχειρίστηκε η κάθε πολιτική παράταξη του τόπου. Για την ΕΔΟΝ, είναι ξεκάθαρο ότι η αξιοκρατία δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την επιλογή και αξιοποίηση εκείνων των ανθρώπων με τις καλύτερες ικανότητες σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.
Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυση της υπήρξε ένα κράτος δομημένο στα μέτρα της συντήρησης, του κατεστημένου και της δεξιάς. Η δεκαετής διακυβέρνηση της δεξιάς (1993-2003) ενίσχυσε το βαθύ κράτος, με αποτέλεσμα την έξαρση του φαινομένου καταπάτησης οποιασδήποτε αξιοκρατικής διαδικασίας στους όποιους διορισμούς. Τα συνεπακόλουθα πολλά. Μεταξύ αυτών το ρουσφέτι έγινε αυτονόητη πελατειακή σχέση ανάμεσα στο ΔΗΣΥ και τους ψηφοφόρους του, το βόλεμα έγινε κτήμα του καθενός, η κομματικοποίηση του δημόσιου τομέα και η αναποτελεσματικότητα έγιναν ανεκτά από μεγάλη μερίδα του λαού μας. Τους άριστους των αρίστων αντικατέστησαν τα πρώτα στελέχη του ΔΗΣΥ, με αποκορύφωμα την επάνοδο του ΔΗΣΥ στην εξουσία και την επανάληψη των φαινομένων από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.
Ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία γίνεται μάρτυρας των καθημερινών κομματικών διορισμών εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, με τις αποφάσεις της, παραβιάζει όλες τις αρχές αξιοκρατίας με στόχο την εξυπηρέτηση των κομματικών της συμφερόντων. Καμιά αξιοκρατική διαδικασία δεν έγινε όπου υπήρχαν θέσεις διορισμών, αφού το μοναδικό κριτήριο δεν ήταν άλλο από το κομματικό ιστορικό του κάθε διορισμένου με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμη και ποινικές υποθέσεις ενάντια σε διορισμένους όπως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Προβληματικοί διορισμοί, προνομιακή πληροφόρηση συνεργατών και συγγενών του Προέδρου την περίοδο του κουρέματος το Μάρτη του 2013 και παράνομη εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό, εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του προέδρου Αναστασιάδη στην υπόθεση του κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών, είναι μόνο μερικά παραδείγματα σήψης και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία.
Για την πάταξη της αναξιοκρατίας και την προαγωγή της αξιοκρατίας χρειάζεται να απαιτήσουμε τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και στάδια αξιολόγησης υποψηφίων στην ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία, την ενίσχυση των θεσμών παρακολούθησης και ελέγχου της άσκησης εξουσίας με ενεργότερη εμπλοκή της κοινωνίας, την επέκταση και εμβάθυνση με θεσμικό τρόπο, αντικειμενικών, αδιάβλητων διαδικασιών για τις προσλήψεις, προαγωγές, αποσπάσεις, μεταθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τη βελτίωση του συστήματος μοριοδότησης για τις μεταθέσεις των στρατευμένων, την αναβαθμισμένη αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων ως κριτήρια προσλήψεων και προαγωγών κ.ο.κ.
Δεν μπορεί η νεολαία του τόπου να ανέχεται φαινόμενα τέτοια όπως η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να επέλθει ποιοτική αλλαγή. Μόνο μέσα από την οργανωμένη συμμετοχή και δράση θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε το πρόβλημα, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ότι φαινόμενα τέτοια, σύμφυτα του καπιταλιστικού συστήματος, μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως.
Με την απογοήτευση, την απαξίωση και την ανοχή μας, το πρόβλημα απλά θα διαιωνίζεται. Η πάταξη της σήψης, της διαφθοράς, του βολέματος, της προνομιακής μεταχείρισης και άλλων τόσων, θα καταπατηθούν μόνο με τη δική μας οργανωμένη και μαζική αντίδραση.