Της Ανθούλας Μενελάου
Μέλος ΚΣ ΕΔΟΝ
Υπεύθυνη Επαρχιακού Μαθητικού Τμήματος ΕΔΟΝ Λεμεσού
Διαχρονικά, το μαθητικό τμήμα της ΕΔΟΝ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση του μαθητικού κινήματος της Κύπρου. Ένα ρόλο που κέρδισε επάξια, αφού κατέχει πρωταγωνιστική θέση στους αγώνες και στη δράση του μαθητικού κινήματος αλλά και της Κύπρου και του λαού μας τα τελευταία 60 χρόνια, διαμορφώνοντας ριζοσπαστικές θέσεις και απόψεις για το μαθητή και για την παιδεία του τόπου μας ευρύτερα.
Σήμερα το μαθητικό τμήμα της ΕΔΟΝ καλείται να δράσει μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο σχολείο το ίδιο. Συνθήκες οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερο αυτόν της οικονομίας. Μερικοί από τους παράγοντες που συνθέτουν το περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι μαθητές να δραστηριοποιηθούν είναι η αποπολιτικοποίηση, ο ατομικισμός, το ζοφερό σκηνικό στην παιδεία εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, η απουσία ελεύθερου χρόνου. Επίσης, οι μαθητές είναι καθημερινά αντιμέτωποι με προκλήσεις όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η βία κλπ.
Για να μπορέσει, λοιπόν, το μαθητικό τμήμα της ΕΔΟΝ να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά χρειάζεται να εστιάσει σε τρείς βασικούς άξονες: α) τη μαζικοποίηση των γραμμών του, β) την ανάπτυξη πλατιάς δραστηριότητας και γ) την ενίσχυση του συνδικαλιστικού του χαρακτήρα. Για να αναπτυχθούν, όμως, αυτοί οι τρεις άξονες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη και η σωστή λειτουργία των Τοπικών Οργανώσεων, η οποία αποτελεί την πεμπτουσία της Οργάνωσης στο σύνολο της.
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός, βασικό συστατικό είναι να δώσουμε τροφή για σκέψη και ανάπτυξη κριτικής άποψης, πρώτιστα μέσα από τις συνεδρίες μας και τις δραστηριότητες μορφωτικού περιεχομένου. Είναι με αυτό τον τρόπο, όπου μέσα από συζήτηση και όχι μόνο, οι μαθητές μας μπορούν να αποκτήσουν όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους καθιστούν έτοιμους να εμπνεύσουν και να «παρασύρουν» άλλους συμμαθητές τους στον καθημερινό μας αγώνα. Επίσης, μέσα από τη μορφωτική δουλεία αποκτούν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται έτσι ώστε να αποκτούν αντιστάσεις απέναντι σε ότι σάπιο πλασάρεται στη νεολαία σήμερα.
Μέσα από τις μαθητικές Τ.Ο. μπορεί και πρέπει να δοθεί βήμα έκφρασης, αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας στους μαθητές μας. Χρειάζεται να δοθεί το ερέθισμα για ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους μαθητές μας. Χρειάζεται επίσης να αναπτύξουμε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα αναδείξουμε τις πανανθρώπινες αξίες μας, το αίσθημα της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο μας και της προσφοράς μας προς την κοινωνία.
Επίσης, για να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε ακόμη περισσότερο τη δράση μας και τις απόψεις μας εντός του σχολείου, μέσα από τα ΚΜΣ, τις ΕΣΕΜ, την ΠΣΕΜ δεν μπορεί παρά να μην προτάσσουμε ως βασικό μας αίτημα τον ελεύθερο μαθητικό συνδικαλισμό. Αυτό, θα μας δώσει τη δύναμη για εντατικοποίηση της προσπάθειας μας για εκδημοκρατικοποίηση των σχολείων μας και της παιδείας ευρύτερα.
Είναι σημαντικό, μέσα από τη δράση που αναπτύσσει το μαθητικό κίνημα να μην ξεχνούμε τον τρόπο λειτουργίας μας. Επιβάλλεται να έχουμε ως προμετωπίδα μας το καταστατικό της Οργάνωσης μας και τη δομή της. Μέσα από τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, αξιοποιώντας παράλληλα τα βοηθητικά μας γραφεία, ειδικότερα τα Επαρχιακά Μαθητικά Γραφεία και το Κεντρικό Μαθητικό Γραφείο, δίνεται η ευκαιρία στους ΕΔΟΝίτες μαθητές να αποκτούν ολοκληρωμένη αντίληψη, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του μαθητικού κινήματος.
Σήμερα, όπου τα υγιή πρότυπα είναι είδος προς εξαφάνιση, σήμερα, όπου το κάθε τι μετριέται στο χρήμα και στην εικόνα, σήμερα, όπου οτιδήποτε οργανωμένο δαιμονοποιείται και γίνεται προσπάθεια απομόνωσης του, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη οι ΕΔΟΝίτες μαθητές να είναι στην πρωτοπορία του αγώνα, να καθοδηγούν και να εμπνέουν τους συμμαθητές τους. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο ελπιδοφόρο σε μια κοινωνία, από το να έχει νεολαία, πόσο μάλλον μαθητιώσα νεολαία, που συνειδητοποιεί τη δύναμη που της δίνει η οργανωμένη πάλη.