Του Σταύρου Αγάθου
Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λάρνακας
Μέλος Κεντρικού Μορφωτικού Γραφείου ΕΔΟΝ
Η σημερινή εποχή, θα μπορούσε εύστοχα να χαρακτηριστεί ως ένα «εργοστάσιο παραγωγής μαζικής υποκουλτούρας». Αυτό το οποίο προβάλλεται ως «τρόπος διασκέδασης» και ως «μόδα», είναι στην ουσία αυτό που ωθεί τη νεολαία μακριά από την ενασχόληση με τα κοινά, αυτό που υποβαθμίζει την ανθρώπινη νοημοσύνη, και αυτό που υποβιβάζει τον άνθρωπο σε ένα άβουλο ων με μοναδική έννοια την εξωτερική του εμφάνιση. Τα παραδείγματα αμέτρητα: Εμπορευματοποίηση της μουσικής, εμπορευματοποίηση γενικότερα του πολιτισμού και των τεχνών, εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, εμπορευματοποίηση του ανθρώπου (βλέπε καλλιστεία). Η υποκουλτούρα έχει καθηλωθεί στην καθημερινότητα των νέων ως το «φυσιολογικό», ενώ, παράλληλα, η ποιοτική ενασχόληση φαντάζει πλέον ως κάτι το εναλλακτικό, κάτι το διαφορετικό. Αυτό το εργοστάσιο παραγωγής υποκουλτούρας, είναι που καθιστά την ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας ως επιτακτική.
Η ΕΔΟΝ, με την πλατιά της δραστηριότητα, διαχρονικά δίνει στους νέους μια διέξοδο δημιουργικής απασχόλησης, ποιοτικά ανώτερης από την υποκουλτούρα της μόδας και της υποτίμησης του πολιτισμού. Με τον όρο πλατιά δραστηριότητα, εννοούμε το σύνολο της δράσης της Οργάνωσης στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και ευρύτερα κοινωνικών ζητημάτων. Στην πλατιά δραστηριότητα της Οργάνωσής μας, συμπεριλαμβάνονται τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, πολιτικό-καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά και πρωταθλήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, πάρτι, διοργάνωση μπουάτ, κινηματογραφικές προβολές, διατήρηση μουσικών, χορευτικών, θεατρικών σχημάτων κ.α.
Πέραν από ποιοτική διέξοδος από την υποκουλτούρα, η πλατιά δραστηριότητα της ΕΔΟΝ, δίνει την ευκαιρία στην Οργάνωσή μας να δράσει ιδεολογικά και πολιτικά σε πλατιά στρώματα της κυπριακής νεολαίας, αφού οι εκδηλώσεις μας αγκαλιάζονται από ένα ευρύ φάσμα νέων.
Για να διατηρήσουμε την ΕΔΟΝ ως την κατ’ εξοχήν πολιτική Οργάνωση που αποτελεί αντίβαρο στην υποκουλτούρα, για να εξακολουθήσουμε να επιδρούμε ποιοτικά στις συνειδήσεις των νέων, αλλά και για να διευρύνουμε τη δράση μας στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, κ.α., απαιτείται η σωστή στελέχωση και λειτουργία των Κεντρικών, Επαρχιακών και Τοπικών Βοηθητικών Γραφείων.
Τα βοηθητικά γραφεία είναι το μέσο μας για να αναδείξουμε τη δική μας αντίληψη για τον πολιτισμό, να προβάλουμε την ουσία του αθλητισμού, να αγωνιστούμε για την προστασία του περιβάλλοντος, για επανένωση της πατρίδας μας, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Παράλληλα, μας δίνουν την ευκαιρία να εμπλέξουμε συναγωνιστές και συναγωνίστριες στη δράση της Οργάνωσης, και παράλληλα στην οργανωμένη πάλη.
Το 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, οφείλει να συζητήσει και να ψηφίσει θέσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη συνέχιση, αλλά και την ενίσχυση της πολύμορφης δράσης της Οργάνωσής μας. Ας είναι το 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ η οργανωμένη αντεπίθεση στον πόλεμο που δέχεται η νεολαία από τα εργοστάσια παραγωγής υποκουλτούρας.