Του Χρίστου Μακρή
Μέλος ΚΣ ΕΔΟΝ
Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ
Η σταδιακή άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην Κύπρο, καθώς και οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία για επιστημονικό προσωπικό, οδήγησαν σε αύξηση των Κύπριων φοιτητών. Η αύξηση των φοιτητών οδήγησε την ΕΔΟΝ και τις δυνάμεις της στο φοιτητικό κίνημα, την Προοδευτική Κ.Φ., να θέσουν από την πρώτη στιγμή, την ανάγκη για οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, για πάλη και διεκδίκηση των αναγκών των φοιτητών, για όλους τους τομείς που αφορούν τη ζωή τους, τόσο εντός, όσο και εκτός πανεπιστημίου.
Η επιλογή της πλήρους στήριξης των μαζικών φορέων του φοιτητικού κινήματος, των Φοιτητικών Ενώσεων και της ΠΟΦΝΕ – ΠΟΦΕΝ, υπήρξε και παραμένει πρωταρχικός στόχος των δυνάμεων μας στο Φοιτητικό Κίνημα. Η στήριξη αυτή και η συνεργασία της ΕΔΟΝ με την ΠΟΦΕΝ, με μπροστάρη την Προοδευτική Κ.Φ., είχε ως αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να πρωτοστατήσει σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την παιδεία και τη νεολαία, για βελτίωση της ποιότητας ζωής, για βελτίωση του επιπέδου σπουδών και των όρων κάτω από τους οποίους προσφέρεται, αλλά και στον αντικατοχικό – αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση και επανένωση.
Οι αγώνες και οι κατακτήσεις μας, μέσα από το ΠΟΦΝΕ, ανάγκασαν την ΦΠΚ Πρωτοπορία να αναθεωρήσει τις θέσεις της για αυτή και να ενταχθεί στις τάξεις της το 2004, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η ΠΟΦΕΝ αποτελεί την ιστορική και πολιτική συνέχεια του μοναδικού επίσημου δευτεροβάθμιου οργάνου του κυπριακού φοιτητικού κινήματος. Η ολοκλήρωση της ενοποίησης του οργανωτικού φοιτητικού κινήματος, πραγματοποιήθηκε στο 31ο συνέδριο της ΠΟΦΝΕ, με την ένταξη όλων των Φοιτητικών Ενώσεων, κάτι το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην ενότητα δράσης και στην περαιτέρω οργάνωση και μαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος.
Ιδιαίτερα από το 2013 και μετά, η ολομέτωπη επίθεση της Κυβέρνησης – ΔΗΣΥ, στα δικαιώματα της νέας γενιάς και των φοιτητών, εντείνεται με την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας. Πολιτικές που οδηγούν αισθητά στη μείωση του αριθμού των Κύπριων φοιτητών, βάζοντας φραγμούς στο δικαίωμα της νέας γενιάς στην πρόσβαση της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παράλληλα, η υιοθέτηση και η σταδιακή επιβολή της διαδικασίας της Μπολόνια και της στρατηγικής της Λισσαβόνας (σήμερα «Ευρώπη 2020»), έχει ως στόχο να επεκτείνει τη σφαίρα του ιδιωτικού τομέα και μετατρέψει την παιδεία από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Η κρατική συμμετοχή στην εκπαίδευση και τη φοιτητική μέριμνα, σταδιακά θα υποβαθμίζεται και η δημόσια χρηματοδότηση θα μειώνεται, αφού τα ιδρύματα θα αναζητήσουν άλλες πηγές πόρων, όπως οι ιδιώτες ή ακόμη και η εισαγωγή διδάκτρων. Πολιτικές που θα μετατρέψουν την παιδεία σε προνόμιο των λίγων και θα έχουν δικαίωμα στη μόρφωση μόνο οι έχοντες.
Κόντρα σε όσα εφαρμόζονται ή και δρομολογούνται, η νεολαία, με μπροστάρη την ΕΔΟΝ, θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά μας, διεκδικώντας τα αυτονόητα: τη δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλους. Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί κατάκτηση του λαού μας και είμαστε υποχρεωμένοι να την υπερασπιστούμε και να την επεκτείνουμε, για να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν από το σύνολο της νέας γενιάς.