Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων μέσα από τη δράση του από το 1960, πάντοτε προσπαθούσε να αναβαθμίζει τη δράση του για να ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα και τις ανάγκες των καιρών. Μέσα από την αναβάθμιση στοχεύουμε παράλληλα στη μαζικοποίηση του κινήματος. Αρκετές φορές, έγινε αναφορά στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά στη σημερινή κοινωνία. Ακόμη, περισσότερες φορές τονίσαμε την ανάγκη να προσφέρουμε στα παιδιά, μέσα από τη δράση του Κινήματος, εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας και δημιουργικής διασκέδασης, για να αναπτύξουν το αίσθημα της ομαδικότητας και της συνεργασίας, για να αναπτύξουν κριτική σκέψη και άποψη και τέλος να ζήσουν μια πραγματικά παιδική ηλικία.
Το Παιδικό Κίνημα αναπτύσσει και αναβαθμίζει, χρόνο με τον χρόνο, το περιεχόμενο της δράσης του, ούτως ώστε να μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πραγματικά ποιοτικούς και ψυχαγωγικούς τρόπους για περάσουν τον ελεύθερο τους χρόνο, έστω μια φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς, η αναβάθμιση του περιεχομένου δεν αντιστοιχεί με μια αύξηση στη συμμετοχή παιδιών στις εβδομαδιαίες συναντήσεις και εκδηλώσεις του Κινήματος. Βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο να μειώνεται η συμμετοχή παιδιών, γεγονός που μας προβληματίζει.
Τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει το Παιδικό Κίνημα στις σημερινές συνθήκες αποτελούν πρόκληση για την προσπάθεια μαζικοποίησής του. Τα παιδιά, ξεκινώντας από πολύ μικρή ηλικία, παρακολουθούν διαφόρων ειδών ιδιαίτερα μαθήματα παράλληλα με τις υποχρεώσεις που έχουν στο σχολείο, αφήνοντας έτσι ελάχιστο χρόνο για ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, με τη διάδοση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε καινούριες συνθήκες που απαιτούν ομαδικότητα και συνεργασία, γιατί απλά μαθαίνουν από πολύ νωρίς να δρουν κατά κύριο λόγο ατομικά. Γενικότερα τα παιδιά λειτουργούν κάτω από άγχος και πίεση για να ανταποκριθούν στα πρότυπα που τους επιβάλλει η σημερινή ανταγωνιστική κοινωνία.
Για να αντιμετωπίσουμε σε ένα βαθμό τις σύγχρονες προκλήσεις πρέπει να αξιοποιήσουμε και σύγχρονα μέσα. Είναι σημαντικό να έχουμε ως στόχο την προβολή και διάδοση της δράσης του παιδικού Κινήματος μέσα από το διαδίκτυο και κυρίως μέσα από την ιστοσελίδα μας, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες ή ακόμη και φιλμάκια από τη δράση μας. Επίσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο βαθμό που μπορούμε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, το λαϊκό κίνημα αποτελεί ένα τεράστιο δίκτυο σύνδεσης ατόμων απ’ όλη την Κύπρο και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας μέχρι και τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους συλλόγους μας, όχι μόνο για να στεγάζουμε τις συναντήσεις των Τοπικών Κινημάτων, αλλά και για να αποτελούν κεντρικά σημεία προβολής και επαφής με τη δράση του Κινήματος, εμπλουτίζοντας τη δράση μας σε τοπικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να εμπλέκουμε άτομα που ανήκουν στο χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και τον γραμμάτων για να μεταφέρουν τις εμπειρίες και γνώσεις τους στις συναντήσεις των Τοπικών Κινημάτων. Τέλος, είναι σημαντικό το παιδικό κίνημα να αποτελεί πρωτοπόρα δύναμη στα όσα αφορούν τα παιδιά, με συμμετοχή σε φορείς και επιτροπές, δίκτυα κ.ο.κ. που ασχολούνται με το παιδί και να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση σ’ αυτά.
Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να αποτελέσουν μόνο την αρχή για τη μαζικοποίηση του Παιδικού Κινήματος της ΕΔΟΝ. Το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω συζητήσεις πάνω στο θέμα. Για ένα Κίνημα μαζικό που θα προετοιμάσει τους μελλοντικούς ΕΔΟΝίτες, τους μελλοντικούς πρωτοπόρους στους αγώνες για κοινωνική πρόοδο.
Μαριάννα Δημοσθένους
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Κεντρική Υπεύθυνη Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων