Από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ μεταφέρω θερμό χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ. Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση για να χαιρετίσω την παγκύπρια προσυνεδριακή ημερίδα. Εύχομαι στην Οργάνωση κάθε επιτυχία στη διοργάνωση του επερχόμενου Συνεδρίου. Εύχομαι επίσης παραγωγική προσυνεδριακή δουλειά που θα οδηγήσει στο αποκορύφωμα, στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο.
Η ΕΔΟΝ είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί επέλεξε η μοναδική παγκύπρια προσυνεδριακή ημερίδα της να είναι αφιερωμένη στον αγώνα που όλοι πρέπει να δώσουμε ενάντια στις εξαρτήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίζεται με κάθε ευκαιρία ότι στη σημερινή κοινωνία μια σημαντική μερίδα της νεολαίας είναι υποταγμένη στις εξαρτήσεις. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό η πρωτοπόρα νεολαία του τόπου μας, η ΕΔΟΝ, να αντιλαμβάνεται στο μέγιστο βαθμό το πολιτικό της καθήκον να αντιπαλέψει με αυτή τη μάστιγα. Τη μάστιγα των εξαρτήσεων που πλήττει πρώτα και κυρίως τη νεολαία.
Οι περισσότεροι από εσάς εδώ ίσως να μην είσαστε γεννημένοι τη δεκαετία του 1990, όταν το ΑΚΕΛ έδινε μόνο του τη μάχη εντός και εκτός Βουλής για να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι το φαινόμενο των εξαρτήσεων και ιδιαίτερα της χρήσης ναρκωτικών είχε έρθει για να μείνει· ότι απειλούσε ευθέως την κυπριακή κοινωνία. Τότε οι κυβερνώντες, Κληρίδης και Δημοκρατικός Συναγερμός αντί να φροντίσουν να θέσουν τα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενάντια στις εξαρτήσεις, επέλεξαν να παίξουν απλώς ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Δηλώσεις εφησυχασμού και πολιτική αδράνειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με απόφαση της τότε Κυβέρνησης διαλύθηκε η Εθνική Επιτροπή Πρόληψης της Χρήσης Ουσιών Εξάρτησης μόλις ανέλαβε την εξουσία το 1993· ότι το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο περίμενε για εφτά ολόκληρα χρόνια μέσα στα συρτάρια για να πάει στη Βουλή· ότι αφέθηκε δίχως κανονισμούς και προϋπολογισμό για αρκετό καιρό μετά την ψήφιση του.
Η ποιοτική διαφορά των πολιτικών δυνάμεων δεν φαίνεται μόνο στην ανάλυση τέτοιων κοινωνικών φαινομένων, αλλά και στην αντιμετώπιση τους. Αυτό αποδεικνύεται και από το έργο της κυβέρνησης Δ. Χριστόφια στο θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Είχαν γίνει τότε πολλά σημαντικά βήματα όπως η δημιουργία εξειδικευμένου θεραπευτικού προγράμματος για τις γυναίκες, η επέκταση της θεραπείας υποκατάστασης σε σχεδόν όλες τις επαρχίες της Κύπρου, η θεσμοθέτηση και εφαρμογή της Αγωγής Υγείας στις σχολικές μονάδες και προγραμμάτων στο στρατό, η εφαρμογή Σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας για επανένταξη ατόμων με ιστορικό εξάρτησης και η ετοιμασία Ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής για τις παράνομες ουσίες για τα χρόνια 2013-2020.
Ερχόμενοι στο σήμερα, ως ΑΚΕΛ εκτιμούμε ως ιδιαίτερα θετική τη συμβολή του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου κι έπειτα της Αρχής Αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, στο πεδίο της χάραξης πολιτικής. Οφείλουμε ωστόσο να υποδείξουμε ότι επιτελείται σπουδαίο έργο, με πενιχρούς πόρους. Το κράτος οφείλει να προστατεύσει και να ενισχύσει το ρόλο της Αρχής, αφού μέσα σε συνθήκες οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης είναι αναμενόμενο τα προβλήματα να ενταθούν.
Η ανεργία, η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια η εμπορευματοποίηση των σχέσεων, η ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού είναι το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνει ο καπιταλισμός για εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο. Η εμπορία και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι γέννημα αυτών των συνθηκών. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε κάθε φορά που ένα θύμα τους γίνεται θέμα στα δελτία των ειδήσεων. Είναι γι’ αυτό που η αντιμετώπιση του φαινομένου έχει πολλές διαστάσεις. Είναι ο πολιτικός αγώνας τον οποίο δίνουμε καθημερινά για να αλλάξει αυτός ο κόσμος. Είναι η καθημερινή πολιτική και κοινωνική μας παρέμβαση για μέτρα πρόληψης, καταστολής, θεραπείας, μείωσης της βλάβης και κοινωνικής επανένταξης.
Με βάση τα πιο πάνω το ΑΚΕΛ έχει ήδη θέσει ενώπιον της πολιτείας και της κοινωνίας τις προτάσεις του για το θέμα. Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ μαλακών και σκληρών εξαρτησιογόνων ουσιών, ούτε και συνηγορούμε στη νομιμοποίησή τους. Για μας οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες. Η πολιτεία οφείλει να τους παρέχει κάθε μέσο για αποστιγματισμό. Τα προληπτικά προγράμματα, η αύξηση της προσβασιμότητας σε θεραπευτικά προγράμματα, η επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης με ψυχοκοινωνική στήριξη, σε όλη την Κύπρο και η προώθηση μέτρων για την αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη των πρώην εξαρτημένων ατόμων, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προτείνουμε. Μέτρα τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ πράξη αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια που αφιερώνονται για τους σκοπούς αυτούς. Ως ΑΚΕΛ είμαστε πάντοτε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση των πιο πάνω προτάσεων.
Κλείνοντας άφησα τελευταίο ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα της σημερινής Ημερίδας. Εξάρτηση δεν είναι μόνο η χρήση ναρκωτικών. Είναι και το αλκοόλ, το κάπνισμα και ο τζόγος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο 22% του μαθητικού πληθυσμού, όπως φαίνεται στις έρευνες της Αρχής, έχει στοιχηματίσει χρήματα στο διαδίκτυο και το 27% εκτός διαδικτύου, υπερβαίνοντας κατά πολύ το μέσο όρο της έρευνας σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση αλκοόλ όπου τα ποσοστά της Κύπρου ξεπερνούν σημαντικά τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Είναι προφανές ότι το καθήκον να διαμορφώσουμε πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης γι’ αυτά τα φαινόμενα είναι σήμερα επιτακτικό και αναγκαίο. Ως ΑΚΕΛ θέλουμε να ακούσουμε τη νεολαία και τους ειδικούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε μέσω πολιτικών προτάσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είμαι βέβαιος ότι η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέλω να απολογηθώ εκ των προτέρων γιατί θα αναγκαστώ να αποχωρήσω πριν αρχίσει η συζήτηση. Σήμερα η μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου γιορτάζει και ως ΑΚΕΛ πρέπει να είμαστε παρόντες.
Επειδή ό, τι λέμε το εννοούμε, θα αναμένω να ακούσω τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που θα εκφραστούν στη συζήτηση. Θα τις αξιολογήσουμε και θα τις προωθήσουμε εντός και εκτός της Βουλής.
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018