Τοποθέτηση της ΕΔΟΝ πάνω στο θέμα: «Η πάλη και ο ρόλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας στο επαναστατικό κίνημα, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Ενωμένοι και οργανωμένοι για το σοσιαλιστικό μέλλον», 12η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, Ρώμη, 27 Φεβρουαρίου 2016
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Καταρχήν, ως ΕΔΟΝ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας, για τη φιλοξενία της 12ης Συνάντησης Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών. Είναι με μεγάλη χαρά που ΕΔΟΝ συμμετέχει στη Συνάντηση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι συναντήσεις συμβάλουν στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μεταξύ των Κομμουνιστικών Νεολαιών και προσφέρουν την ευκαιρία να ανταλλαγούν εμπειρίες που αντιμετωπίζει το κίνημα νεολαίας στις χώρες μας, σε όλη την Ευρώπη. Είναι αναπόφευκτο ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στις χώρες μας είναι μερικές φορές διαφορετικές, όμως είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι μοιραζόμαστε πολλές ομοιότητες, διότι όλοι ζούμε στο καπιταλιστικό σύστημα και όλοι αντιμετωπίζουμε μια από τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις του.
Θεωρούμε ότι η εργατική τάξη και η νεολαία βρίσκονται πλέον σε καλύτερη θέση για να καταλάβουν ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την καπιταλιστική κρίση. Το μεγάλο κεφάλαιο, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, πιέζει για όλο και πιο αντιδραστικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης της παραγωγής και της υπερεκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Όλα αυτά, έχουν αντίκτυπο στην εργοδότηση των νέων, στα δικαιώματα τους και στην πρόσβαση στην δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση.
Αυτή τη στιγμή, το κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει τον εαυτό του ως «γενναιόδωρο», προσφέροντας στην εργατική τάξη και τους νέους εργαζόμενους κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και ημι-απασχόληση χωρίς δικαιώματα, παρουσιάζοντας όμως αυτά ως λύτρωση από το ενδεχόμενο της ανεργίας. Η παραγωγή και ο πλούτος συγκεντρώνεται, όλο και περισσότερο, στα χέρια μιας μικρής και πανίσχυρης χούφτας μονοπωλίων. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbs οι δισεκατομμυριούχοι σήμερα κερδίζουν περισσότερα απ’ ότι κέρδιζαν πριν από την απαρχή της κρίσης του καπιταλισμού.
Την ίδια στιγμή, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Η απάντηση του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της ΕΕ είναι η ίδια. Ο ρόλος μας είναι, μαζί με τα κόμματά μας, να ξεσκεπάσουμε αυτή την προπαγάνδα και να διαμορφώσουμε, μέσω της ταξικής πάλης, τις προϋποθέσεις για θεμελιώδη αλλαγή στη συνείδηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας.
Επί του παρόντος, η ΕΔΟΝ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μέτρα λιτότητας που προτείνονται από την τρόικα και την κυπριακή κυβέρνηση. Η εκλογή του δεξιού κόμματος του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία το 2013 ήταν μια αρνητική εξέλιξη η οποία προστέθηκε στην επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και με αφορμή την καπιταλιστική κρίση. Η εργατική τάξη είναι συντετριμμένη και οι συνέπειες είναι ορατές σε όλους τους εργαζόμενους: περικοπές στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, κατάργηση των κοινωνικών παροχών, ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, ανεργία και ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης προς άλλες χώρες.
Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Κύπρο;
• εκτίναξη του δημόσιου χρέους πέραν του 110%
• μείωση κατά 20% στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη
• περικοπές 126 εκατομμυρίων στην κρατική χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
• Μειώσεις στη στήριξη προς τους Οργανισμούς κοινής ωφελείας, στην κοινωνική σύνταξη, στη χορηγία των συνταξιούχων, σε οφέλη που αφορούν την εκπαίδευση, στην κρατική χορηγία, σε κεφάλαια που προορίζονται για την στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Αυξήσεις στα καύσιμα και στο ΦΠΑ
• Δραματική αύξηση της ανεργίας, κυρίως ανάμεσα στη νεολαία που υπερβαίνει το 50%,
• Συρρίκνωση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας και ξήλωμα της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης,
• Αύξηση της φτώχειας και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.
• Το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι φυσικά οι ιδιωτικοποιήσεις.
Συμπληρωματικά με τα πιο πάνω, ο εκβιασμός είναι πάντα ο ίδιος: "είτε αποδέξου αυτά, είτε αντιμετώπισε τη χρεοκοπία». Αυτή είναι η ίδια τακτική η οποία βύθισε τους λαούς σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Βέβαια η ίδια κατάσταση εφαρμόζεται και στην Κύπρο καθώς η κυβέρνηση, με πρόσχημα να εξασφαλίσει τη λεγόμενη ανάπτυξη, προβάλει την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου. Σε άλλες χώρες, βέβαια, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία, η Τρόικα έφυγε αλλά τα μέτρα παρέμειναν.
Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουμε επίσης τις επιθέσεις και την επιρροή των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως το ΝΑΤΟ, ενώσεις που δημιουργήθηκαν με σκοπό τα μονοπώλια να μπορέσουν να επεκτείνουν τα συμφέροντά τους και σε άλλες περιοχές. Η κρίση του καπιταλισμού εντείνει τον ανταγωνισμό για κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των νέων παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων. Η καλλιέργεια του αντικομουνισμού ως μέσο για την καταπολέμηση των κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών και ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων είναι επίσης μέρος της ιδεολογικής επιβολής της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Η Κύπρος είναι «θύμα» του ιμπεριαλισμού αφού το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974 είχαν και τα δύο σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από το ΝΑΤΟ.
Αυτές οι εξελίξεις συνοδεύονται από μια άνευ προηγουμένου στρατιωτικοποίηση του κόσμου και των διεθνών σχέσεων. Το ΝΑΤΟ και τα διάφορα παρακλάδια του, όπως ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», είναι βασικός παράγοντας στην επιθετική στρατηγική της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας. Στην περιοχή της Μεσογείου, ο ενδο-ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ για την κυριαρχία στην περιοχή οδηγεί σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν κυρίαρχο ρόλο στην στρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Άρα, τι μπορούμε να κάνουμε; Πρέπει να συνεχίσουμε να απορρίπτουμε τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και να αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις. Προβάλλουμε ακόμα πιο έντονα τη θέση για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και των παρακλαδιών του και την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου. Ακολουθούμε το δρόμο της οργανωμένης πάλης και της οικοδόμησης ενός μετώπου αντίστασης ενάντια σε κάθε είδους αντιδραστικές, σκοταδιστικές, φασιστικές και φονταμενταλιστικές δυνάμεις. Πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα των λαών του κόσμου και τον αγώνα της νεολαίας για διαρκή ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, στην κατοχή και τον φασισμό. Πρέπει να εκφράσουμε πιο ενεργά την αλληλεγγύη μας προς τα κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις οι οποίες σήμερα είναι υπό διωγμό, όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία.
Προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Οι συναντήσεις αυτές είναι σημαντικές όπως επίσης και η υλοποίηση των πρωτοβουλιών μας. Εξίσου σημαντικό είναι το έργο και η προώθηση του έργου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Για τόσα χρόνια και μέσω της Ομοσπονδίας έχουμε καταφέρει να αγωνιστούμε ενεργά ενάντια στον ιμπεριαλισμό και να υποστηρίξουμε τους λαούς που υποφέρουν από τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσω της ΠΟΔΝ μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Χρειαζόμαστε όμως τις Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας να διασφαλίσουν ότι ο χαρακτήρας της ΠΟΔΝ θα παραμείνει ο ίδιος και ότι η δράση της θα ενταθεί.
Ως ΕΔΟΝ θα αντισταθούμε επίσης στα σχέδια της Κυπριακής κυβέρνησης να φέρει την Κύπρο πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, θα αγωνιστούμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, την επανένωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και έπειτα θα σφυρηλατήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε αυτή μας την προσπάθεια πάντοτε υπολογίζουμε στην αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας, την οποία άλλωστε έχουμε πάντα.
Από οργανωτική σκοπιά, θα πρέπει επίσης να προσεγγίζουμε τους νέους, ώστε να μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε την αντίσταση τους. Στην Κύπρο, η ΕΔΟΝ και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται το λαό, τους νέους εργαζόμενους, τη νέα γενιά. Το τελευταίο μας συνέδριο είχε τίτλο «Οργάνωση - Αντεπίθεση παντού: με την ΕΔΟΝ για το δίκαιο του λαού». Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο για να αναλύσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα αλλά και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Οι Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας θα πρέπει επίσης να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να οργανωθούν οι ίδιες προκειμένου να αντεπιτεθούν. Θα πρέπει να σταθούν ενώπιον της νεολαίας και να δημιουργήσουν μια στρατιά νέων που θα ανοίξει το δρόμο για το μέλλον και την κοινωνία που θέλουμε.
Οι συνθήκες εξακολουθούν να απαιτούν, κατά την άποψή μας, ότι η συναίνεση πρέπει να υπερισχύσει. Ναι, πρέπει να εργαστούμε μαζί, με αμοιβαίο σεβασμό, προκειμένου να ανταλλάξουμε εμπειρίες από τις χώρες μας, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε κοινές πρωτοβουλίες. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί, ακόμα και εάν δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες εκτιμήσεις σε ορισμένα θέματα. Όταν εμείς λέμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το περιεχόμενο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ μας, εννοούμε ότι είναι σημαντικό, για παράδειγμα, να οργανώνουμε αυτές τις συναντήσεις έχοντας ως βάση τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η εργατική τάξη, η νεολαία, τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες και να συνδέσουμε την επιβολή των πολιτικών που εφαρμόζονται εναντία στους λαούς με τη συστημική επιβολή του ανώτερου σταδίου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το οποίο είναι ιμπεριαλισμός, και δη την επιβολή της ισοπεδωτικής πολιτικής των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου.
Θα πρέπει να εκφράσουμε με ακρίβεια τον κοινό μας αγώνα ενάντια στο σύστημα και όλες τις απάνθρωπες εκφράσεις του, να προετοιμάσουμε κοινές προτάσεις, να προβάλουμε μαζί με την ανάλυση μας, τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις, αλλά και να προωθήσουμε την πεποίθησή μας ότι η αντιμετώπιση της δυστυχίας και της εκμετάλλευσης θα γίνει μόνο μέσω του σοσιαλισμού. Δεν είμαστε μόνο δύναμη αντίστασης, είμαστε δυνάμεις που δίνουν προοπτική στη νεολαία. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.
Ο σοσιαλισμός στέκεται ως αντίθετη δύναμη στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της μεγιστοποίηση του κέρδους από την άρχουσα τάξη. Αντιστεκόμαστε στις πολιτικές τους και το σύστημά τους. Πρέπει και θα διατηρήσουμε την πίστη στις ιδέες μας για προηγμένη κοινωνία, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, παρά την αντικομμουνιστική υστερία και τον απροκάλυπτο ή συγκεκαλυμμένο πόλεμο που εξαπολύει το κεφάλαιο. Ελπίζουμε ότι μαζί θα βγούμε ακόμα πιο ενισχυμένοι, πιο ισχυροί και ικανοί να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη ζωή, στην εκπαίδευση, στην εργασία κα στον ελεύθερο χρόνο, αλλά και για την πλάσουμε μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία, την κοινωνία της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, την κοινωνία του σοσιαλισμού.