Η πιο σκληρή έκφραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη ανεργία που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Το επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο του συστήματος.
Η ύφεση στην οποία μπήκε η οικονομία μας λόγω της κρίσης και της έκθεσης των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, οι λανθασμένοι χειρισμοί των τραπεζών και η λανθασμένη και ελλιπής άσκηση από τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του εποπτικού του ρόλου, είχε ως αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί σοβαρά, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η ανεργία αποτελεί αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα της κυπριακής κοινωνίας.
Χαιρετίζουμε την πρόταση της κυβέρνησης της εργοδότησης ανέργων πτυχιούχων για τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές. Μια ενέργεια που στέλλει το μήνυμα της αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους νέους άνεργους. Καταδικάζουμε την στάση και τη συμπεριφορά του ΔΗΣΥ και της ηγεσίας του ΔΗΚΟ που με διάφορες φτηνές δικαιολογίες και προσχήματα δεν τοποθετήθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης. Είναι με αυτό τον τρόπο που νοιάζονται για τους άνεργους επιστήμονες μας; Φέρνουμε ως παράδειγμα αυτό το γεγονός που ο Συναγερμός και η ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν χάνουν την ευκαιρία με στόμφο ύφος να τοποθετούνται για την ανεργία και τους νέους μας και τώρα που έμπρακτα δόθηκε η ευκαιρία, έστω αυτής της μικρής στήριξης αυτών των ανθρώπων, να τοποθετούνται με τρόπο απαράδεκτο. Τους καλούμε όπως υποβάλλουν τη δική τους πρόταση και εισήγηση σε ότι αφορά την συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για εργοδότηση ανέργων πτυχιούχων στα εκλογικά κέντρα μακριά από λαϊκίστικες και δημαγωγικές προσεγγίσεις.
Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε πως η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις:
α) πρωτίστως μέσω της ανάπτυξης που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας
β) με την εκπόνηση προγραμμάτων και μέτρων που συμβάλλουν στη συγκράτηση της ανεργίας
Για την αναχαίτιση της ανεργίας το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ΑνΑΔ και με τους κοινωνικούς εταίρους έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα που έχουν βοηθήσει. Είναι όμως αναγκαίο να υιοθετηθούν περισσότερα και πιο ριζοσπαστικά.
Παραθέτουμε τις προτάσεις μας για περιορισμό του προβλήματος της ανεργίας:
•Η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό στα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
•Δημιουργία Προϋποθέσεων για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αντικατάστασης μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας με φτηνή και απροστάτευτη εργασία.
•Νομοθετική δυνατότητα επέκτασης της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης ενός κλάδου σε όλο τον κλάδο, ανεξάρτητα αν κάποιες επιχειρήσεις είναι οργανωμένες ή όχι και η εφαρμογή της σύμβασης να καθίσταται υποχρεωτική. Το διάταγμα αυτό να έχει συγκεκριμένη διάρκεια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις έκδοσης.
•Να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία πιστοποίησης προσόντων σε διάφορες ειδικευμένες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη προτεραιότητα να δοθεί στην τουριστική και την κατασκευαστική βιομηχανία. Η πιστοποίηση προσόντων θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να περιοριστεί η ασυδοσία της εργοδότησης ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο την τιμή της εργασίας τους.
•Αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού και της συμβουλευτικής αγωγής των νέων έτσι που να πάρει τις σωστές του διαστάσεις, ως ένας θεσμός χρήσιμος και καθοριστικός στην πληροφόρηση και επαγγελματική επιλογή των νέων.
•Η περαιτέρω προώθηση προγραμμάτων για την εργοδότηση αποφοίτων Πανεπιστημίων και Ανώτερων σχολών.
•Ενθάρρυνση και παροχή βοήθειας για την εξαγωγή υπηρεσιών από Κύπριους επιστήμονες προς το εξωτερικό και προώθηση της Κύπρου -γενικά- ως κέντρου υπηρεσιών.
•Η μείωση των ωρών εργασίας και η εφαρμογή του 35ώρου αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα. Η εφαρμογή του 35ώρου πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς μείωση των αποδοχών και αφαίρεση των εργατικών κεκτημένων.
•Καμία επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης. Αντίθετα, χρειάζεται να εξεταστεί η μείωση των ορίων αφυπηρέτησης, κατ’ αρχήν, σε συγκεκριμένους τομείς που η ένταξη νέων στην εργασία θα επωφελήσει ευρύτερα την κοινωνία π.χ. εκπαίδευση.
•Αύξηση της εξάμηνης περιόδου παραχώρησης επιδόματος ανεργίας σε 12 μήνες και εισαγωγή κριτηρίων που να προσαρμόζουν το επίδομα στη βάση των αναγκών.
•Προτεραιότητα στην περαιτέρω ενίσχυση και προβολή των προγραμμάτων αυτοεργοδότησης.
•Προώθηση της έρευνας και καινοτομίας για την εργοδότηση κυρίως νέων επιστημόνων.
ΚΣ ΕΔΟΝ
1 Νοεμβρίου 2012