Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγώνα των φοιτητών των Ιδιωτικών πανεπιστήμιων για τερματισμό της παρανομίας-παρατυπίας στα δίδακτρα και για πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας. Σε αυτό τον αγώνα βρισκόμαστε συνοδοιπόροι και δίπλα στους αγώνες του Συντονιστικού των Φοιτητικών Ενώσεων των Ιδιωτικών πανεπιστήμιων και καλούμε όλους τους φοιτητές όπως δώσουν ενωμένοι και αποφασισμένοι τον αγώνα για το δικαίωμα τους στη μόρφωση, για τη μείωση των διδάκτρων.
Το Κ.Σ της ΕΔΟΝ χαιρετίζει την αποφασιστική δημόσια παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τη ξεκάθαρη τοποθέτηση του για την παρανομία των Ιδιωτικών πανεπιστήμιων.
Ως ΕΔΟΝ καλούμε για ακόμη μια φορά τους ιδιοκτήτες των πανεπιστήμιων όπως άμεσα εναρμονιστούν με τη νομοθεσία και μειώσουν τα δίδακτρα τους. Δεν είναι λογικό τα φυτώρια συνειδήσεων για ολόκληρη την κοινωνία, τα πανεπιστήμια, να παρανομούν και διά του παραδείγματος ουσιαστικά να υποδεικνύουν στους φοιτητές ότι αν η νομοθεσία δεν εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα τους, τότε δεν θα εφαρμόζεται. Είναι αδιανόητο σε ένα σύγχρονο κράτος από τη μια να μην τηρούνται οι νομοθεσίες και από την άλλη η αισχροκέρδεια και η ασυδοσία να πλήττουν με τον πιο απαράδεκτο τρόπο τους φοιτητές και τις οικογένειες τους. Για την ΕΔΟΝ κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου που η ίδια η κοινωνία έχει θεσπίσει μέσω των θεσμών της.
Καλούμε και τους θεσμούς της πολιτείας όπως λειτουργήσουν άμεσα και απαιτήσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες και αυτοί που παρανομούν να οδηγηθούν άμεσα στην δικαιοσύνη.
Η ΕΔΟΝ λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις στα Ιδιωτικά πανεπιστήμια νιώθει απόλυτα δικαιωμένη για τις διαχρονικές της θέσεις για των αγώνα που διεξάγει από κοινού με το Φοιτητικό Κίνημα. Το 2005, όταν θεσπίστηκε η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ιδιωτικών πανεπιστημίων, αγωνιζόμασταν για τη δημιουργία μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και τότε κάποιοι μας κατηγορούσαν ότι τάχα εναντιωνόμασταν στην δημιουργία Ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Απαιτούσαμε ασφαλιστικές δικλίδες στο ύψος και στις αυξήσεις των διδάκτρων και τότε και πάλι μας κατηγόρησαν για αναχρονισμό και ότι θα πλήτταμε την «ελεύθερη αγορά». Ασκούσαμε δριμύ κριτική στον ΔΗΣΥ και τη νεολαία του για την προστασία που παρείχε στα συσσωρευμένα κέρδη των ιδιοκτητών με το νόμο του 2005 και μας κατηγορούσαν για ιδεολογικές αγκυλώσεις. Προειδοποιούσαμε ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε με πρωτοστάτη το ΔΗΣΥ θα οδηγούσε σε αυξήσεις παράλογες και θα εκτόξευαν τα δίδακτρα σε υπέρογκα ποσά και μας χλεύαζαν.
Τί θα απαντήσουν για παράδειγμα σήμερα στους φοιτητές της Φυσιοθεραπείας συγκεκριμένου Πανεπιστήμιου που πληρώνουν 14000 χιλ. ευρώ περίπου για δίδακτρα; Τι θα απαντήσουν σήμερα που οι φοιτητές πληρώνουν περάν των 9000 χιλ. ευρώ, ενώ σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα δίδακτρα είναι τα μισά από αυτά που πληρώνουν οι Κύπριοι φοιτητές; Τί σημαίνει κ. Τορναρίτη, Αντιπρόεδρε του Συναγερμού, οι ιδιοκτήτες των Πανεπιστήμιων να «λογικευτούν»; Τον καιρό που εσείς και το κόμμα σας ψηφίζατε αυτήν την απαράδεκτη νομοθεσία ήσασταν λογικοί, σοβαροί και υπεύθυνοι; Τι έχετε να πείτε σήμερα για τους εκατοντάδες φοιτητές που σταματούν άρον – άρον τις σπουδές τους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα δίδακτρα.
Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι η τροποποιημένη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ιδιωτικών πανεπιστήμιων από το 2010 και μετά, με την εισαγωγή πλαφόν που πρότεινε η Κυβέρνηση Χριστόφια, αποτελεί κατάκτηση για τους φοιτητές και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχτούμε την όποια τροποποίηση που θα αναιρεί αυτή την κατάκτηση.
Τέλος, ο αγώνας της Οργάνωσης, σε σχέση με τη μόρφωση, δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη στιγμή που τα Δημόσια πανεπιστήμια επεκτείνουν τα προγράμματα τους και τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών σε τέτοια επίπεδα που θα καλύπτουν τις ανάγκες της Κυπριακής κοινωνίας.
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
21/11/2011