Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ εκφράζει θλίψη και απογοήτευση για το επίπεδο του πολίτικου πολιτισμού στο οποίο μας οδηγούν κάποια κόμματα. Αυτά τα πολιτικά πραξικοπήματα, οι αντισυνταγματικές εκτροπές, οι πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες και οι ευκαιριακές πλειοψηφίες είναι άκρως επικίνδυνες και πλήττουν τα δημοκρατικά θέσμια του τόπου και του λαού.
Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο, να επιχειρείται με πρωτοστάτη το ΔΗΣΥ και ακολουθητές τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να μετατραπεί η Βουλή σε «Κυβερνώσα». Είναι λυπηρό να αφαιρούν την λαϊκή κυριαρχία του λαού ,που εξέλεξε ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στο Πρόγραμμα της Διακυβέρνησης λέει ρητά ότι δεν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΣγΕ.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες στην Βουλή στη συζήτηση για το Κυπριακό, αντί να τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις με γνώμονα τη απαλλαγή του τόπου μας από την παρουσία των ξένων στρατών και στρατιωτικών βάσεων και για μια Κύπρο ελεύθερη, κυρίαρχη, αποστρατικοποιημένη, να είναι φανατικοί υποστηρικτές και θιασώτες της ένταξη μας σ' ένα πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, που έχει βάσεις σ' όλο τον πλανήτη. Σε ένα Συνεταιρισμό για την Ειρήνη που δημιουργήθηκε για ένα και μόνο λόγο. Για να θεσμοποιήσει το ΝΑΤΟ σχέσεις με χώρες που δεν ήταν μέλη του. Εξ’ ου και το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο ιδρυτής αλλά και διοικητής του Προγράμματος.
Από το επίσημο βήμα της Βουλής αυτό το έχουν επιβεβαιώσει όλα τα κόμματα, δηλαδή ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δεν διοικείται ούτε από κάποιο ευρωπαϊκό θεσμό, ούτε από κάποιο ευρωπαϊκό σώμα, αλλά από το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ, που είναι το Συμβούλιο του. Ψευδώς για τόσα χρόνια προσπαθούσαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να πείσουν ότι ο ΣγΕ ήταν μια ευρωπαϊκή αμυντική δομή. Επίσης αποκαλύφθηκε το παρασκήνιο στο οποίο πρωτοστάτησε ο ΔΗΣΥ μέσα σε σκοτεινά δωμάτια, και στο οποίο δυστυχώς ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κόμματα δίνοντας συγχωροχάρτι στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς που σχεδίασαν και εκτέλεσαν το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου και του λαού μας.
Διερωτόμαστε γιατί λίγο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, είτε των Ευρωεκλογών ή τώρα των Βουλευτικών τίθεται προς συζήτηση στη Βουλή το ίδιο θέμα; Τι εξυπηρετεί και τι οφέλη θα έχει η ένταξη μιας ημικατεχόμενης πατρίδας σε ένα πρόγραμμα, που θα την υποχρεώνει να παρέχει στην Τουρκία, διαβαθμισμένες πληροφορίες για τον αμυντικό εξοπλισμό της. Σε ένα Πρόγραμμα που θα την υποχρεώνει να συνδράμει και να συμμετέχει σε νατοϊκές ασκήσεις και επιχειρήσεις, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα της παρέχεται καμιά εγγύηση ασφαλείας. Σε ένα πρόγραμμα που θα απαιτεί να στέλλουμε την Κυπριακή στρατεύσιμη νεολαία του τόπου μας σε διάφορες αποστολές σε άλλες χώρες εξυπηρετώντας τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των Νατοϊκών.
Διερωτόμαστε, προς τι η τόση εμμονή να ενταχθούμε σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα, εδώ και τώρα και μάλιστα παραβιάζοντας κατάφορα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως ΕΔΟΝ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις με πρώτιστο μας στόχο τη απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και τη επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Έχουμε καθήκον απέναντι στην παρούσα και τις μελλούμενες γενιές να συνεχίσουμε την πάλη για να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Μόνο με την απαλλαγή από την ξένη στρατιωτική παρουσία και εξάρτηση ο λαός μας θα αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά για να αφιερωθεί απερίσπαστος στο δημιουργικό του έργο. Μόνο με την επανένωση της Κύπρου αυτά που δημιουργούμε με τόσους κόπους και μόχθους σε όλες τις σφαίρες της ζωής, θα είναι διασφαλισμένα. Και μόνο με την επανένωση της Κύπρου θα δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που πραγματικά θα ανοίξουν δρόμους για ένα λαμπρό μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/κύπριους και Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους.
25/02/2011