Η 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη του Αναλφαβητισμού η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO τον Νοέμβριο του 1965 κατά την διάρκεια της Συνόδου της Τεχεράνης και από τότε τιμάται κάθε χρόνο από όλα τα κράτη.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ΟΗΕ εκτιμάται ότι 781 εκατομμύρια, 1 στους 5 ανθρώπους πάνω από την ηλικία των 15 ετών δεν γνωρίζει γραφή ή ανάγνωση. Από αυτούς τους ανθρώπους τα 2/3 είναι γυναίκες. Τα κύρια αίτια και οι κύριοι λόγοι του αναλφαβητισμού είναι οι πολέμοι, οι κοινωνικές ανισότητες, οι οικονομικοί παράγοντες, οι προκαταλήψεις, ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός και η μετανάστευση.
Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε πως η εξάλειψη του αναλφαβητισμού μπορεί να γίνει ζωή και πράξη όταν η παιδεία αρχίσει να αντικρίζεται ως κοινωνικό-δημόσιο αγαθό μακριά από πολιτικές-οικονομικές νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις.
Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα κανενός αλλά ανήκει σε όλους. Είναι αγαθό που κερδήθηκε με αγώνες, με δραστηριοποίηση και κινητοποίηση των λαών.
Για την εξάλειψη του αρνητικού φαινομένου απαιτείται η κατοχύρωση του δικαιώματος στην μόρφωση με την παροχή ίσων ευκαιριών, για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρήσκευμα και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Για μας η παιδεία αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, την οικονομική, την πνευματική και την πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο σε κάθε σύγχρονη χώρα.
Στην Κύπρο ο αναλφαβητισμός δεν έχει πάρει διαστάσεις όπως σε άλλες χώρες. Όμως παρόλα αυτά για την ΕΔΟΝ η συνολική προοδευτική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος με βάση τους στόχους και τα οράματα μιας σύγχρονης δημοκρατικής-δημόσιας εκπαίδευσης και η ελεύθερη πρόσβαση στην μόρφωση για όλους σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας ,την αναβάθμιση της κοινωνικής ζωής, την αποφυγή της κοινωνικής περιθωριοποίησης και την άμβλυνση των κοινωνικών και μορφωτικών ανισοτήτων.
Η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια σηματοδότησε μια νέα εποχή στο τομέα της παιδείας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην Κυπριακή κοινωνία.
Η συνέχιση και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία άνοιξε μέτωπο εναντίον της συντήρησης, του αναχρονισμού και της οπισθοδρόμησης, φέρνοντας το καινούργιο και την αλλαγή. Μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και του δημόσιου σχολείου, ώστε κανένας νέος να μην μένει αμόρφωτος στην σύγχρονη εποχή. Ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο το οποίο θα διασφαλίζει την σχολική επιτυχία όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους καταγωγή.
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
08/09/2010