Χαιρετισμός Γ.Γ. ΕΔΟΝ Σεβήρου Κούλα στην Παγκύπρια Συναυλία – Αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή

Αγαπητέ κ. Χρήστο Λεοντή,

Σύντροφε Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανε Στεφάνου,

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι μέλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ,

Αγαπητές και Αγαπητοί, Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές

Αγαπητέ Υποψήφιε Προέδρε Επαρχιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας,

Αγαπητοί Υποψήφιοι Δήμαρχοι και Αντιδημάρχοι,

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Φίλες και Φίλοι,

Πριν από περίπου 5-6 μήνες, ο Χρήστος Λεοντής είχε πει σε μία συνέντευξη του στη Ζωή Λιάκα πως: «Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε έναν άνθρωπο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, που δεν είχε την ανάγκη να τραγουδήσει έστω και για κάποια δευτερόλεπτα μια μελωδία». Παραφράζοντας τα δικά σας λόγια κ. Χρήστο επιτρέψτε μου να πω πως: Δεν μπορώ να φανταστώ, ούτε ένα άνθρωπο σε Κύπρο και Ελλάδα, που έχει παλέψει στη ζωή του για ένα κόσμο πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο, που να μην έχει τραγουδήσει, έστω και για κάποια δευτερόλεπτα μια μελωδία σας!

Φίλες και Φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη τιμή και περηφάνεια, που σας καλωσορίζουμε στη Συναυλία Αφιέρωμα στον μεγάλο Μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή. Είμαστε απεριόριστα ευγνώμονες που ο ίδιος ο συνθέτης βρίσκεται μαζί μας σήμερα σε αυτή την εκδήλωση. Όσες και όσοι από εσάς, βλέπουν και παρακολουθούν τη δράση της ΕΔΟΝ διαχρονικά, γνωρίζουν πως, ο πολιτισμός για την ΕΔΟΝ, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, του πολιτικού της DNA. Ο πολιτισμός και οι τέχνες, δεν είναι για εμάς «συμπλήρωμα» της δράσης μας, αλλά μέρος και κομμάτι της. Πολύ φυσιολογικά όμως, μπορεί κάποιος να διερωτηθεί, ποιος ο λόγος και με πιο κίνητρο, η νέα γενιά σήμερα να διοργανώνει τέτοιου ύφους και τέτοιου είδους αφιερώματα. Η απάντηση είναι απλή: Το να ακούς σήμερα Λεοντή, είναι από μόνη της κίνηση πολιτιστικής αλλά και πολιτικής αντίστασης. Είναι πηγή έμπνευσης, είναι πολιτιστική πυξίδα, είναι στάση ζωής. Ήταν στο μακρινό, πλέον, 1963 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε τους νεαρούς τότε, Χρήστο Λεοντή και Μάνο Λοΐζο, στην παρθενική τους συναυλία. 6 δεκαετίες μετά, ο Χρήστος Λεοντής το 2023 συμπλήρωσε 60 χρόνια ασταμάτητης καλλιτεχνικής δημιουργικής πορείας. Μέσα από το πολυδεκαετές έργο του, μπορεί οποιοσδήποτε να διακρίνει το πολιτιστικό, μουσικό και τεχνικό βάθος του συνθέτη. Η αλληλεπίδραση όμως, αυτού του έργου με τον κόσμο, η εκπληκτική ικανότητα με την οποία εξέφρασε την αγωνία και τις έγνοιες του λαού, η βαθιά επίδραση στον ψυχισμό γενιών και γενιών είναι που κατέταξε τον Χρήστο Λεοντή ως ένα εκ των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, τοποθετώντας το έργο του, στη σφαίρα της διαχρονικότητας. Το έργο του Χρήστου Λεοντή, που διαπνέεται με έντονα στοιχεία κοινωνικοπολιτικής συνείδησης, αποτελεί πολύτιμο πυλώνα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Οι συνθέσεις του ενέπνευσαν και συντρόφευσαν γενιές ανθρώπων και έντυσαν μουσικά, προσωπικές μα και συλλογικές στιγμές, χαράς, λύπης, ήττας, νίκης, ελπίδας.

Ως ΕΔΟΝ λοιπόν, πραγματοποιούμε τη σημερινή συναυλία, αισθανόμενοι ως χρέος μας, τόσο την τίμηση του συνθέτη όσο και την μεταλαμπάδευση του έργου του στη δική μας γενιά. Αυτό όμως το σκεπτικό, αυτή η πρόθεση, από δικής μας πλευράς δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη, χωρίς την καθοριστική συμβολή και συμμετοχή της εξαιρετικής ομάδας των μουσικών και των τραγουδιστών που έχουν ετοιμάσει αυτό το αφιέρωμα. Είναι μάλιστα τέτοια η σχέση που έχει κτιστεί μεταξύ της ΕΔΟΝ και των ανθρώπων του πολιτισμού, που έχουμε την χαρά να μπορούμε πλέον να τους αποκαλούμε, φίλους και συναγωνιστές μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Γιώργο Καλογήρου  για την καλλιτεχνική επιμέλεια της σημερινής παράστασης και που δηλώνει πάντοτε παρών σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας. Ευχαριστούμε θερμά τη Ρίτα Αντωνοπούλλου, τον Πάνο Μπούσαλη και τον Δημήτρη Μεσημέρη που θα μας ταξιδέψουν με τις φωνές τους. Ευχαριστούμε τους εξαίρετους μουσικούς της Ορχήστρας Έντεχνης Λαϊκής Μουσικής – Κίνηση Πολιτισμού που μαζί τους θα περιηγηθούμε στο έργο του μεγάλου μας συνθέτη.

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εδώ σας παρουσία. Προτού κατέβω του βήματος, θα ήθελα, εκ μέρους του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ να προσφέρουμε στον κ. Χρήστο Λεοντή ένα γλυπτό που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φώτος Δημητρίου ως ένδειξη εκτίμησης προς το πρόσωπο και το έργο του. Το έργο του ήταν, είναι και θα είναι σύμμαχος και συνοδοιπόρος, όλων όσοι αγωνίζονται για μια ζωή πιο δίκαιη και ανθρώπινη.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.