Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 18η Δεκεμβρίου ως την παγκόσμια ημέρα μεταναστών. Τα τελευταία πολλά χρόνια η μετανάστευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Οι επαναλαμβανόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η κλιματική κρίση, οι συνεχιζόμενες οικονομικές κρίσεις, η μείωση των διαθέσιμων πόρων και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνθέτουν μαζί με άλλα τους λόγους όπου κάποιος αποφασίζει να μεταναστεύσει.
Μετανάστης θεωρείται ένα πρόσωπο που απομακρύνεται από τον τόπο της συνήθους διαμονής του, είτε εντός χώρας είτε πέρα από διεθνή σύνορα, προσωρινά ή μόνιμα, και για διάφορους λόγους. Σήμερα υπάρχουν 270 εκατομμύρια μετανάστες στον κόσμο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3.5% του παγκόσμιου πληθυσμού και ο ρυθμός μετανάστευσης φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία σύμφωνα με το World Economic Forum [1] και αφορά περίπου το ίδιο άντρες και γυναίκες μεταξύ 20-55 χρονών .
Στην αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπων παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες όπως, ο πόλεμος, η ανεργία, η δουλεία, η μη επαρκής ιατρική κάλυψη, οι φυσικές καταστροφές οι διακρίσεις, η κλιματική αλλαγή κ.α. . Η απόφαση ενός ανθρώπου για τη μετακίνηση του από τον τόπου του δεν είναι μια εύκολη και ασφαλής απόφαση. Οι απρόβλεπτες και επικίνδυνες διαδρομές που ακολουθούν στην προσπάθεια να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή, αποδεικνύονται πολλές φορές μοιραίες. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη προσπάθεια να μεταναστεύσουν σε μια ξένη χώρα αφού στα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες που δείχνουν ότι κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους πάνω από 2000 άτομα μόνο στην μεσόγειο θάλασσα [2].
Παρόλα αυτά η Ευρώπη και γενικά η Δύση συχνά επιλέγουν, να αγνοούν τις συνθήκες αυτές και να εστιάζουν στην ρητορική της κινδυνολογίας. Μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες γίνονται θύματα έντονων ρατσιστικών και ακροδεξιών παραληρημάτων, που σε πολλές περιπτώσεις αποκτούν βίαια χαρακτηριστικά. Φυσικά τα ρεύματα αυτά καθοδηγούνται ιδεολογικά από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, οι οποίες σπέρνοντας την ξενοφοβία, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία από τα καθημερινά τους προβλήματα, λειτουργώντας ως εφεδρείες του συστήματος, αθωώνοντας τους πραγματικούς φταίχτες, το σύστημα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται δηλαδή.
Τα γεγονότα αυτά γίνονται αντιληπτά και στην Κύπρο. Τους τελευταίους μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες της ρατσιστικής μανίας των ακροδεξιών δυνάμεων, που έστησαν πογκρόμ κατά μεταναστών σε διάφορες πόλεις. Αμέτοχος θεατής η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία, συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου της, όχι μόνο δεν σταμάτησε την ρατσιστική έξαρση αλλά την αγνόησε επιδεικτικά. Το αποτέλεσμα, ήταν να δώσει χώρο στις ακροδεξιές φωνές να συνεχίσουν την ρατσιστική τους ρητορική.
Ως ΕΔΟΝ, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μετανάστες που έφτασαν στον τόπο μας για ένα καλύτερο μέλλον. Απαιτούμε την συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής για την διαχείριση του ζητήματος, βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβατή με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή ανανεώνουμε τη δέσμευση μας, πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους και όσα, γεννούν και αναπαράγουν πολέμους, προσφυγιά και μετανάστευση. Τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και το ίδιο το σύστημα που της γεννά. Ενάντια στο κυνήγι του κέρδους, που βρίσκεται στον πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος, και συνεχίζει ακλόνητο να στοχοποιεί χώρες και λαούς, για την κερδοφορία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.
Δίνουμε το χέρι σε κάθε νέο, Κύπριο και ξένο και τον καλούμε να αγωνιστούμε μαζί, συλλογικά και οργανωμένα. Για τα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για την αξιοπρέπεια, για τη ζωή μας.
Γραφείο Προσφυγικού και Μετανάστευσης
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
18.12.23