Αποστολή της ΕΔΟΝ σε Κούβα και Κολομβία

Αναχώρησε σήμερα, 22 Μαΐου 2023, η αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ για αποστολή στη Λατινική Αμερική, αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης, σ. Σεβήρο Κούλα, και τον Υπεύθυνο Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Κ.Σ και μέλος της ΚΓ., σ. Σταύρο Αγαθού.

Η αντιπροσωπεία αρχικά θα συμμετέχει στις 23, 24 και 25 Μαΐου σε αποστολή αλληλεγγύης στην Κούβα, παίρνοντας μέρος σε συναντήσεις, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία και σχολεία.

Ακολούθως, οι συναγωνιστές θα εκπροσωπήσουν την Οργάνωση στη Σύνοδο του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), η οποία θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αβάνα, από τις 26 μέχρι τις 28 Μαΐου. Η φετινή Σύνοδος είναι βαρύνουσας πολιτικής σημασίας, αφού πέραν από την πολιτική διακήρυξη και τον προγραμματισμό δράσης της Ομοσπονδίας, το Γενικό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα αποφασίσει τις Γενικές Κατευθύνσεις για το επερχόμενο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΠΟΔΝ. Τα Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, πραγματοποιούνται από το 1947 κάθε 4 χρόνια (με εξαίρεση την περίοδο COVID-19), και ανέκαθεν αποτελούσαν κορυφαία δραστηριότητα διεθνιστικής αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων από περισσότερες των 100 χώρες του κόσμου. Η φετινή Σύνοδος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΔΝ, λοιπόν, θα πάρει την απόφαση για το πού θα πραγματοποιηθεί το 20ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ, αλλά και το πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο που θα το περιβάλλει.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της ηγεσίας της ΕΔΟΝ στη Λατινική Αμερική, στις 28 Μαΐου η αποστολή της Οργάνωσης θα αναχωρήσει για την Μπογκοτά της Κολομβίας. Με τη συνοδεία της αδερφής μας Οργάνωσης “JUCO” (Κολομβιανή Κομμουνιστική Νεολαία), οι συναγωνιστές θα μεταφερθούν στην περιοχή «San Isidro de Puerto Caldas», ένα μικρό χωριό στην πόλη της Περέιρα. Στο San Isidro, οι κάτοικοι (κυρίως εκδιωγμένοι ιθαγενείς και παιδιά) βιώνουν για χρόνια τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις συνέπειες της ανυπαρξίας βασικών δομών (σχολεία, νοσοκομεία, κτλ). Εκεί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Οργανισμό «El Comienzo del Arco Iris», όπου και θα παραδοθούν τα χρήματα της εκστρατείας του Παγκύπριου Κινήματος ΕΔΟΝόπουλων «Κάλαντα Αλληλεγγύης 2022», η οποία ήταν αφιερωμένη στα παιδιά της Κολομβίας.

Η δεκαήμερη αποστολή της ΕΔΟΝ στη Λατινική Αμερική, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι για την Οργάνωση η διεθνιστική αλληλεγγύη συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης και της ύπαρξής μας.

 

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΟΝ

22 Μαΐου 2023

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.