Ανακοίνωση της ΕΔΟΝ για την επέτειο θανάτου του ολετήρα της Κύπρου Γρίβα

48 χρόνια από το θάνατο του προδότη της Κύπρου, Γρίβα, και ακόμη και σήμερα υπάρχουν αυτοί που πραγματοποιούν μνημόσυνα στον βασικότερο υπαίτιο που βρίσκεται μοιρασμένη η πατρίδα μας στα δύο.

Πλέον, με την πάροδο των χρόνων, με περισσότερη άνεση επιδίδονται στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, στην προσπάθεια να δώσουν συγχωροχάρτι στους υπαίτιους της δυστυχίας της πατρίδας μας. Διότι τότε -μερικά χρόνια πριν- βρισκόμασταν πολύ κοντά στο πραξικόπημα και την εισβολή και στην μνήμη του κόσμου ήταν φρέσκες οι αναμνήσεις από τα αντίσκηνα, τους νεκρούς που είχαν ταφεί και του κόσμου που έψαχνε τους αγνοούμενους μερόνυχτα. Δεν μπορούσαν να επιβάλουν αυτό που σήμερα, τους είναι πιο εύκολο.

Σήμερα όμως, που έχουν αλλάξει πολλά, με θράσος η δεξιά και η ακροδεξιά, τιμούν τον ολετήρα της Κύπρου με κάθε επισημότητα. Τώρα που οι χρονικές αποστάσεις μεγάλωσαν και η μνήμη αδυνάτισε. Αδυνάτισε, αλλά ευτυχώς όχι για όλους. Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτούς που έδωσαν με τις εγκληματικές τους πράξεις, γη και ύδωρ στο κατακτητή.

Ποιος ήταν όμως ο Γρίβας πριν το 1955; Πού ήταν και τι έκανε;

Το ποιόν του Γρίβα και η ιστορία του είναι γνωστά. Και τα ερωτήματα αυτά, τα απαντά  ίδια η ιστορία και οι ιστορικοί. Ιδρυτής και αρχηγός της φασιστικής και τρομοκρατικής οργάνωσης «Χ» που συνεργάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους εναντίων των Ελλήνων κομμουνιστών. Αυτό το γεγονός φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα από δηλώσεις του ίδιου του Γρίβα, και από βιβλία ιστορικών και από αποκαλύψεις του υπαρχηγού της «Χ» ταγματάρχη Πουζόϊ.

Η συνέχεια της δράσης του, με την κάθοδό του στην Κύπρο, είναι γνωστή. Η δράση τόσο της ομάδας «Χ» αλλά και της «ΕΟΚΑ Β» δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Ειδικά στην Κύπρο, τα επακόλουθα και οι συνέπειες της δράσης της «ΕΟΚΑ Β» βρίσκονται σε περίοπτη θέση στον Πενταδάκτυλο. Βέβαια δεν είναι μονάχα η σημαία που μας τον θυμίζει αλλά και τα οστά των αγνοουμένων μας που ξεθάβουμε μέχρι σήμερα μέσα από τα χώματα της ίδιας μας της πατρίδας.

Οι αγνοούμενοι και οι πεσόντες, πότισαν με αίμα τον τόπο μας, δωρισμένο και ξεπουλημένο, στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και σχεδίων της Χούντας των Αθηνών και του ΝΑΤΟ. Σχέδια που με προθυμία ο προδότης Γρίβας, εν πλήρη συνείδηση εξυπηρέτησε.

Οι πολιτικοί του απόγονοι της δεξιάς και της ακροδεξιάς (ΔΗΣΥ και το δεκανίκι του, το ΕΛΑΜ) συνέχισαν τις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας και τη σπίλωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης. Τίμησαν για ακόμα μια φορά τον «ήρωα» και το «άξιο τέκνο της πατρίδας» χωρίς ίχνος ντροπής προς τις μαυροφορούσες χαροκαμένες μάνες, γυναίκες και παιδιά, που υπάρχουν για να μας θυμίζουν ακόμα τα πεπραγμένα των πολιτικών προγόνων του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ.

 

Δεν φτάνει που μνημονεύουν τον Γρίβα, συνεχίζουν τη δικαίωση και διαιώνιση του σωβινισμού και της ενωσιολογίας, εξυπηρετώντας το σημερινό στάτους κβο. Προς αυτή την εξυπηρέτηση συμβάλει και η εγκληματική τους στάση και διαχείριση σε σχέση με το Κυπριακό. Οι παλινωδίες και οι αναφορές του ΠτΔ για λύση δύο κρατών, αυτό ακριβώς εξυπηρετούν.

Ως ΕΔΟΝ, δεν θα σταματήσουμε πότε να αγωνιζόμαστε δίκαιη λύση του Κυπριακού, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Θα συνεχίζουμε, να αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας. Θα καταδεικνύουμε, στο λαό και στη νεολαία, και θα καταδικάζουμε τα εθνικιστικά ξεσπάσματα από πλευράς της Κυβέρνησης και της συναγερμικής παράταξης.

Καλούμε, για ακόμα μια φορά, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να σεβαστεί το αξίωμα και τον θεσμό που κατέχει, και να προσπαθήσει, έστω και την υστάτη, να διασώσει το μέλλον της πατρίδας μας και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού με την αλλαγή της στάσης του στην διαχείριση του Κυπριακού και στην ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

27/01/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.