25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

  • Μια στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφο της
  • Μια στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της ΕΕ έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση 
  • 1 στις 2 γυναικοκτονίες παγκοσμίως έχουν δράστη τον σύζυγο/σύντροφο του θύματος

Η βία κατά των γυναικών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια αριθμητική προσέγγιση. Άλλωστε, τα ποσοστά που καταγράφονται αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου εφόσον δεν υπάρχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει ουσιαστικά τα θύματα ώστε να αναζητήσουν βοήθεια και άρα να καταγραφεί η πραγματική εικόνα του προβλήματος. Η απουσία κρατικών δομών στήριξης και η απουσία συμβουλευτικής καθοδήγησης των θυμάτων υποβιβάζουν και εξευτελίζουν ακόμη περισσότερο τα θύματα βίας. 

Οι γυναίκες στον κόσμο και στην Κύπρο, εξακολουθούν καθημερινά να έρχονται αντιμέτωπες με διάφορες μορφές βίας. Η ψυχολογική και οικονομική βία, η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, η σωματεμπορία, η εκδικητική πορνογραφία, η παρενοχλητική παρακολούθηση και οι γυναικοκτονίες είναι θέματα τα οποία πρέπει επιτέλους να μιλάμε ανοιχτά γι' αυτά, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε χώρους εργασίας. Να πάψουν να αποτελούν θέματα ταμπού. Να μιλήσουμε για το catcalling που υφίσταται μια μαθήτρια στο δρόμο γυρνώντας σπίτι από το σχολείο της. Να μιλήσουμε για το body shaming που βιώνει μια φοιτήτρια σε μια αίθουσα πανεπιστημίου. Να μιλήσουμε για όλα όσα πυροδοτούν την βία κατά των γυναικών. 

Ως ΕΔΟΝ, ως νέες και νέοι που ζούμε και βιώνουμε την ίδια κοινωνική πραγματικότητα, είμαστε δίπλα στις γυναίκες θύματα βίας. Προσανατολίζουμε και ενισχύουμε, τη δράση και τις θέσεις μας, για να ανοίξει ο δρόμος της συζήτησης και επίλυσης του προβλήματος.

Γραφείο Ισότητας και Ισοτιμίας 

Κ.Σ. ΕΔΟΝ 

25/11/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.