Η ΕΔΟΝ για την Διεθνή Ημέρα κατά του Φασισμού

 

Η 9η Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού, σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων, το οποίο οργανώθηκε μετά από καθοδήγηση της Ναζιστικής Γερμανίας, το 1938.

Κατά την ονομαζόμενη «νύχτα των Κρυστάλλων», συντελέστηκαν τρομερές βιαιότητες, καθώς χιλιάδες Εβραίοι δολοφονήθηκαν και αιχμαλωτιστήκαν, ενώ  εβραϊκές περιοχές λεηλατήθηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν. Η μαύρη αυτή νύχτα, αποτέλεσε ουσιαστικά την απαρχή ενός εκ των μεγαλύτερων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς έπειτα από τη σύλληψη μεγάλου αριθμού Εβραίων, ακολούθησαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ολοκαύτωμα από τη ναζιστική Γερμανία.

Συγκεκριμένα, η ανάδυση του εθνικισμού-σωβινισμού στην Ευρώπη έπειτα από την οικονομική κρίση του συστήματος το 1929 οδήγησε σε μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς ως αποτέλεσμα είχε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με  80 εκατομμύρια νεκρούς. To τέρας του χιτλεροφασισμόυ ωστόσο συντρίφτηκε έπειτα από την θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους προς υπεράσπιση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Εν έτη 2021 ο φασισμός δυστυχώς αναδύεται εκ νέου στην κοινωνία ενώ σε σημαντικό αριθμό χωρών της Ευρώπης κυβερνά ή συγκυβερνά. Είναι για αυτό που το χρέος μας, για να τσακιστεί το μισάνθρωπο ιδεολόγημα, μεγαλώνει. Είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, δεν περισσεύει κανείς.

Σε μια πατρίδα μοιρασμένη και πληγωμένη από τον φασισμό, οτιδήποτε το φασιστικό και εθνικιστικό πρέπει να μπει στο περιθώριο οριστικά.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στο φασισμό, σε κάθε του έκφανση, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να επανενωθεί ο λαός και ο τόπος μας. Το χρωστάμε σε όσους έφυγαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία που οι ίδιοι δεν γνώρισαν, το χρωστάμε σε όσους αγωνίστηκαν και συνεχίζουν τον αγώνα αυτό μέχρι και σήμερα.

Ως Κ.Σ. ΕΔΟΝ παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να οικοδομήσουμε την κοινωνία εκείνη στην οποία ο φασισμός δεν θα έχει καμία θέση. Μια κοινωνία μπολιασμένη με τα ευγενέστερα ιδανικά και αξίες που ενέπνευσε ο ανθρώπινος νους. Την κοινωνία της ειρήνης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
9/11/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.