Η ΕΔΟΝ για την 61η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Έξι και πλέον δεκαετίες μετράμε φέτος από την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας που επισημοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 1960, όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου οι οποίες υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 1959. Το 1963 αποφασίστηκε όπως ο κυπριακός λαός γιορτάζει και τιμά τη μέρα της ανεξαρτησίας της πατρίδας του την 1η Οκτωβρίου.


Η ανεξαρτησία από την πρώτη στιγμή περιλάμβανε έντονα διαιρετικά στοιχεία, με την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων και ξένων στρατευμάτων και με ένα δοτό σύνταγμα, αποτέλεσμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» των Βρετανών και της αδιέξοδης τακτικής που ακολούθησε ως προς τον αντιαποικιακό αγώνα η ελληνοκυπριακή δεξιά. Παρόλα αυτά, Η Αριστερά ενώ διαφώνησε με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, έθεσε τις όποιες αδυναμίες στο περιθώριο και κάλεσε το λαό, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, να συνεχίσουν την πάλη για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας και την απαλλαγή των αρνητικών σημείων των συμφωνιών. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ για να αποτραπούν οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για διχοτόμηση του νησιού.

Οι μεθοδεύσεις και τα σχέδια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού για διαμελισμό της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο, τον εθνικισμό-σοβινισμό, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1974 συντελέστηκε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού.

Η ΕΔΟΝ είναι περήφανη για τους αγώνες που έδωσαν χιλιάδες μέλη της για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκατοντάδες μέλη της ΕΔΟΝ έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Στα 61 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αγώνας για επιβίωση και εδραίωση του δικοινοτικού μας κράτους, βάφτηκε με το αίμα των ΕΔΟΝιτών.

61 χρόνια από την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ΕΔΟΝ καλούμε τον κάθε νέο και νέα, να εντείνουμε τον αντικατοχικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Επανένωση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, για μια Κύπρο κυρίαρχη, ακέραιη και αποστρατιωτικοποιημένη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο που έμεινε στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, που προνοεί την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας, καλούμε ξανά κάθε νέο και νέα του τόπου, να συμμετέχει στη μεγάλη πορεία που διοργανώνεται στις 3 Οκτωβρίου, στις 9:30 από το χώρο στάθμευση στο «Ζάππειον», με κατεύθυνση προς το οδόφραγμα της Δερύνειας.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
1/10/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.