Καταδικάζουμε την τουρκική εισβολή - Αγωνιζόμαστε για λύση και επανένωση

Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 αποτέλεσε τη δεύτερη φάση του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλιστικού εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος του κυπριακού λαού. Προηγήθηκε το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974. Πραξικόπημα και εισβολή είχαν ως στόχο τον διαμελισμό της Κύπρου.

Μετά από 47 χρόνια, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, ο λαός ξέρει ότι ο φασισμός άνοιξε το δρόμο της καταστροφής, της οποίας τις συνέπειες βιώνουμε ακόμα. Για όσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν οδοφράγματα και συρματοπλέγματα, αυτοί που αγωνίστηκαν για ελευθερία θα μένουν αδικαίωτοι. Για όσο ο λαός μας θα ζει χωριστά, τόσο πιο κοντά θα βρισκόμαστε στη διχοτόμηση, που ήταν και ο αρχικός στόχος των ιμπεριαλιστών. Ο μόνος τρόπος να δικαιωθούν όσοι αγωνίστηκαν είναι να εκπληρωθεί το όραμα για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα.

Ως ΕΔΟΝ καταδικάζουμε τη 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κύπρο. Αποτίουμε φόρο τιμής στους παθόντες, τους εγκλωβισμένους, τους πρόσφυγες. Στεκόμαστε στο πλευρό των συγγενών των αγνοουμένων και στο δικαίωμα τους να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Το παρατεταμένο διαπραγματευτικό αδιέξοδο από το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, η προκλητικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ, τα τετελεσμένα που δημιουργούνται επί του εδάφους στην Αμμόχωστο και οι παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη, έχουν φέρει την πατρίδα μας ολοένα και πιο κοντά στον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης.

Οι εξελίξεις είναι αρνητικές και αυτό αποτελεί την πικρή αλήθεια. Στο ερώτημα για το πως να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, η απάντηση είναι η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Να επαναρχίσουν δηλαδή οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη, κοινή πατρίδα για όλα τα παιδιά της.

Καλούμε τον κάθε νέο και νέα που αγωνιά για το μέλλον της πατρίδας μας, να συμπορευτεί μαζί μας στον αγώνα για λύση και επανένωση, ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Τιμώντας αυτούς που έφυγαν, όχι μόνο κρατώντας τη θυσία τους στη μνήμη μας αλλά αγωνιζόμενοι για τη δικαίωση τους.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

19/07/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.