Η ΕΔΟΝ για τη μαύρη επέτειο του φασιστικού – προδοτικού πραξικοπήματος

47 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το φασιστικό προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, όταν η Χούντα των Αθηνών και η γριβική ΕΟΚΑ Β’, έστρεψαν τα όπλα ενάντια στη δημοκρατία και τη νόμιμη κυβέρνηση, ανοίγοντας τις κερκόπορτες για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Έκτοτε οι σειρήνες ηχούν υπενθυμίζοντας μας το δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα κατά του λαού μας.

47 χρόνια μετά, τα «έργα και ημέρες» του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής παραμένουν ανοικτή πληγή στο κορμί της Κύπρου και του λαού μας. Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υπό στρατιωτική κατοχή το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλοντας με τη βία των όπλων τη διχοτόμηση. Παραμένει ανοικτή η πληγή των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και του εποικισμού.

Το προδοτικό έγκλημα δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση τυχαίο γεγονός, όπως προσπαθούν να πείσουν οι αναθεωρητές της ιστορίας. Αυτό θα το υπενθυμίζουν, όσα χρόνια και αν περάσουν, οι χιλιάδες λαού που αντιστάθηκαν για να διαφυλάξουν τη Δημοκρατία. Ανάμεσα τους και εκατοντάδες μέλη της ΕΔΟΝ, του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος, που πρωτοστάτησαν να φράξουν το δρόμο στο φασισμό, θυσιάζοντας αρκετοί ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή.

47 χρόνια μετά θα συνεχίσουμε να καταδεικνύουμε φορτικά, αυτούς που προετοίμασαν πολιτικά και ιδεολογικά το δίδυμο έγκλημα, εκπονώντας τα σχέδια τους στα στρατηγεία τους. Το ΝΑΤΟ και την CIA. Αυτούς που επένδυσαν στον εθνικισμό – σοβινισμό ανάμεσα στις δύο κοινότητες, δηλητηριάζοντας το λαό μας με μίσος. Αυτούς που η ιστορία τους για δεκαετίες μέχρι και σήμερα είναι γεμάτη πραξικοπήματα, χούντες, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αιματοκύλισμα των λαών του κόσμου για τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της διεθνούς πλουτοκρατίας.

Ως ΕΔΟΝ, δίνουμε για ακόμη μια χρονιά, όρκο στο λαό και τον τόπο μας ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους, για την οριστική απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Το παρατεταμένο αδιέξοδο και οι παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, οδηγούν όλο και πιο κοντά στη διχοτόμηση και διευκολύνουν την τουρκική αδιαλλαξία, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο σχεδιασμό νεών διχοτομικών τετελεσμένων. Επιμένουμε στην ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά, για επίτευξη βιώσιμης λύσης στη βάση αρχών που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Η ΕΔΟΝ, καλεί όλους τους νέους και τις νέες, να δώσουν το παρών τους στην Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, την Πέμπτη 15 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο Λακατάμιας η ώρα 20:00. Θα προηγηθεί Πορεία Νεολαίας η ώρα 19:00, με αφετηρία το σωματείο της Α.Ε.Λ. Λακατάμιας.

 

Μορφωτικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/07/2021

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.