Η ΕΔΟΝ για την Διεθνή ημέρα κατά της χρήσης και παράνομης διακίνησης ναρκωτικών

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1987  ως η «Διεθνής ημέρα κατά της χρήσης και  παράνομης διακίνησης ναρκωτικών».

Στην Κύπρο, παρόλο που τα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, εντούτοις, η τελευταία έρευνα από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), κατέγραψε ιδιαίτερα ανησυχητικά αυξητικά στοιχεία. Ταυτόχρονα το Ευρωπαικό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας διεξήγαγε έρευνα (2020) και κατέγραψε σημαντικά δεδομένα όπως το ότι οι έμποροι στρέφονται όλο και περισσότερο σε εναλλακτικές μεθόδους κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, με πληρωμές χωρίς μετρητά και λιγότερες προσωπικές αλληλεπιδράσεις, κάτι που δυσκολεύει το κομμάτι του εντοπισμού και της σύλληψης τους. Διαφάνηκε επίσης πως σημειώθηκε μείωση της χρήσης παράνομων ουσιών κατά την περίοδο των lockdowns ενώ με την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρουσιάστηκε ξανά αύξηση.

Για εμάς ως ΕΔΟΝ η όποια Εθνική Στρατηγική του κράτους θα πρέπει να παρέχει ένα πλέγμα πολιτικών και μέτρων που να εμπερικλείουν την Πρόληψη, τη Θεραπεία, τη Μείωση της Βλάβης και την Κοινωνική Επανένταξη. Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων αποτελεί κορυφαίο πυλώνα της δράσης της ΕΔΟΝ. Στη δική μας αντίληψη η όλο και αυξανόμενη ροή νέων ανθρώπων προς τις εξαρτήσεις, είναι άμεσα συνυφασμένη και αποτελεί παράγωγο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος ένεκα των αδιεξόδων που θέτει ενώπιον των νέων. Η ανεργία, η σχολική αποτυχία, ο κοινωνικός – ταξικός αποκλεισμός, η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, η έλλειψη ελευθερίας, η αβεβαιότητα, είναι αποτελέσματα του συστήματος που οξύνουν το πρόβλημα χρήσης ουσιών.

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και το έργου που επιτελεί. Επαναβεβαιώνουμε, με την ευκαιρία της ημέρας, ότι είμαστε αντίθετοι με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών αλλά και της νομιμοποίησης τους. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να δείχνουμε προς τη νεολαία του τόπου, τον δρόμο της οργανωμένης πάλης, το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, απέναντι σε κάθε ψευδαίσθηση ελευθερίας που προσφέρουν τα ναρκωτικά. Τον ωραίο μα συνάμα δύσκολο δρόμο της κατάκτησης της πραγματικής και όμορφης ζωής και όχι των υποκατάστατων ευτυχίας. Κατανοώντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους και ανακαλύπτοντας τη δύναμη της αλλαγής μέσα από τους αγώνες τους.

 

Γραφείο Περιβάλλοντος και Υγείας
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
26/6/2021

© 2024 EDON. All Rights Reserved.