Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συμπληρώνονται φέτος 72 χρόνια από την επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η οποία αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές κατακτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών και των λαών τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. 

Από τότε έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αλλά δυστυχώς ο αγώνας για να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα παραμένει αναγκαίος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και στις λεγόμενες εξελιγμένες δημοκρατίες, τυγχάνουν στις μέρες μας ένα ανηλεή πόλεμο. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, η οποία βασανίζεται εδώ και χρόνια, από μια βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε βάναυσα τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας σε πολλά επίπεδα και με πρόφαση την πανδημία, προδιαγράφεται ακόμη μια μεθοδευμένη συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας.

Ως ΕΔΟΝ σημειώνουμε ότι, η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά πολύ περισσότερο, η διαρκής υπεράσπιση και προστασία τους συνδέονται με τον αγώνα για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και πραγματικής ελευθερίας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα απέναντι σε εκείνες τις πολιτικές, που υποθάλπουν ή δεν αντιμετωπίζουν, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα είμαστε απέναντι σε πολιτικές που θεσμοποιούν τις εκποιήσεις, που δεν αντιμετωπίζουν την εμπορία προσώπων, τη βία σε βάρος των γυναικών, την αστυνομική βία, τη ρατσιστική μεταχείριση των προσφύγων, την περιθωριοποίηση που βιώνουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων,  το φακέλωμα των λαών και την παραβίαση κάθε έννοιας ιδιωτικότητας.

Παράλληλα, ένας άλλος αγώνας, ίσως ο πιο σημαντικός για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, είναι αυτός που δίνουμε για συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Γιατί όπως ακούραστα θα συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε, είναι η μόνη λύση που μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού. Για να μπορούμε επιτέλους από κοινού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να προσβλέπουμε σε ουσιαστική, βιώσιμη και πολύμορφη προστασία των βασικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
10.12.2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.