Η ΕΔΟΝ για την 9η του Μάη και τα 75χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών

Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την ημέρα της Νίκης των Λαών κατά του φασισμού. Στις 9 Μαΐου του 1945 πραγματοποιείται η άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Νίκη ιστορική, αφού σταμάτησε την εξάπλωση του χιτλεροφασισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Καθοριστικής σημασίας για το τσάκισμα της ναζιστικής Γερμανίας ήταν η συμμετοχή και η θυσία του Κόκκινου Στρατού. Ο Σοβιετικός λαός με τη θυσία πέραν των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, άλλαξε την πορεία του πολέμου και κατάφερε να απελευθερώσει όλες τις χώρες που βρέθηκαν στο διάβα του από την χιτλερική κατοχή και να καρφώσει τη σημαία με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του Ναζιστικού κτήνους. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην οροφή του Ράιχσταγκ, σήμανε ουσιαστικά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από αυτό το κάλεσμα της ιστορίας, για τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, δεν θα μπορούσε να μην δηλώσει παρόν και το ΑΚΕΛ. Καθοδηγούμενο από τα Αντιφασιστικά του ιδεώδη και με φάρο τον προλεταριακό διεθνισμό, στις 16 Ιούνιου του 1943 πήρε την ιστορική απόφαση να καλέσει τα μέλη και στελέχη του να καταταγούν στο βρετανικό στρατό και να πολεμήσουν ουσιαστικά τον χιτλεροφασισμό. Σχεδόν 800 ΑΚΕΛιστές ανταποκρίθηκαν στην απόφαση του ΑΚΕΛ, ανάμεσα τους και 11 από τα 17 μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής. Η απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης του Ιούνη, γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου μας.

75 χρόνια μετά από την αντιφασιστική νίκη των λαών και ειδικά μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γινόμαστε μάρτυρες της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών του κόσμου. Επιπρόσθετα, εντείνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες η προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, του θύματος με τον θύτη. Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το κατάπτυστο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης», με το οποίο επιχειρείται ξανά η εξίσωση κομμουνισμού-φασισμού και διαγραφή της συμβολής της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του φασισμού. Μάλιστα, κάνει μνεία στις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προχώρησαν σε ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης, την ώρα βέβαια που αυτές οι ίδιες εξυμνούν συνεργάτες των ναζί και πρωτοστατούν στην ξενοφοβία και τον αυταρχισμό.

Όσο βρώμικο μελάνι και να ρίξουν, η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να παραγραφεί. Ό,τι  βάφτηκε με αίμα δεν ξεβάφεται με βρώμικο μελάνι.

Στην Κύπρο, 75 χρόνια μετά, βιώνουμε δυστυχώς την αναβίωση νεοφασιστικών ιδεών και φασιστικών οργανώσεων, που αποτελούν απόγονοι, όπως και οι ίδιοι δηλώνουν, των «ηττημένων του ’45» και των συντελεστών της προδοσίας του 1974, που οδήγησαν στο δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που άφησε αγιάτρευτες πληγές στην πατρίδα μας.

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο πιο μισάνθρωπο και σκοταδιστικό ιδεολόγημα που γέννησε ο καπιταλισμός, το φασισμό. Με φάρο τις θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την οριστική εξάλειψη του νεοφασισμού από τις συνειδήσεις των ανθρώπων με την οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό.

Ζήτω η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών!

Μορφωτικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

8/5/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.